Evropski parlament prižgal zeleno luč Hrvaški

Novice, Zunanja politika| 1. 12. 2011 | Ni komentarjev

print

Evropski poslanec Ivo Vajgl, poročevalec ALDE za Hrvaško, je po današnjem plenarnem zasedanju  EP v Bruslju, na katerem so poslanci z veliko večino potrdili vstop Rebublike Hrvaške v Evropski unijo, podal naslednji komentar:

“Zelena luč za Hrvaško, ki smo jo danes prižgali v Evropskem parlamentu je, ko gre za bodočo, 28. članico EU, zaslužena in razveseljiva. V večletnem pogajalskem procesu je bila hrvaška sposobnost sprejeti standarde skupnosti preverjena bolj temeljito in podrobno, kot pri mnogih drugih kandidatkah, država pa je morala tudi sprejeti travmatične odločitve, s katerimi je dokazala pripravljenost sodelovati s sodiščem za vojne zločine v Haagu – ne glede na to, da je bila v balkanskih vojnah več v vlogi žrtve, kot storilca.

Med nalogami, ki jih bo morala Hrvaška še dokončati do polnopravnega članstva, sodijo urejeni odnosi s sosedi, varstvo manjšin, reforma sodstva in zagotovitev svobode izražanja.

Za Slovenijo bo vstop Hrvaške v EU, ki se bo zgodil do julija 2013 pozitivno dejstvo, ki bo vzpodbudilo dobrososedske odnose in prispevalo tudi k “evropeizaciji” držav Zahodnega Balkana.”

ž