Vlado naj sestavita Janković in Janša

Novice| 8. 12. 2011 | Ni komentarjev

print

Podpora lucidni zamisli Ivana Omana

Mnenja sem, da rezultat nedeljskih parlamentarnih volitev v Sloveniji narekuje nov razmislek o odgovornem načinu vodenja države. Namesto tradicionalne delitve, zakoreninjene v obremenjujoči preteklosti, potrebuje Slovenija široko pripravljenost za sodelovanje, preseganje ideoloških in osebnih razlik in vzpostavitev skupne odgovornosti za reševanje problemov, v katerih smo se znašli tako mi, kot tudi drugi narodi in države v Evropi. Ni naključje, da je tudi drugod, nujnost po  sodelovanju nadomestila strankarske delitve in prestižne boje.

Zato se mi zdi potrebno posvetiti nasvetu  modrega slovenskega politika in enega  od začetnikov parlamentarizma v demokratični Sloveniji, Ivana Omana, “naj vlado sestavita Janković in Janša skupaj”, dolžno pozornost. Očitno je, da  brez sodelovanja obeh najmočnejših političnih strank Slovenija ne more dobiti stabilne vlade, ampak nadaljevanje  prakse medsebojnega oviranja in zanikanja.

Sodelovanje parlamentarnih strank v primeru, ko je to neizogibno in nujno s stališča širšega javnega interesa ni predvsem kadrovsko vprašanje, oziroma  problem, kdo bo v takšni povezavi prvi, ampak dokaz odgovornosti in zavezanosti skupnemu interesu. Če izhajamo iz tega, potem je mogoče, kot je svetoval Oman, pozabiti na predvolilno retoriko in delati skupaj, iskati konkretno formulo sestave vlade, v interesu vseh.

Minule volitve  so ponudile zgodovinsko priložnost, da se Slovenija z medsebojnim priznanjem različnih politik in različnih pogledov, približa modelu normalne evropske demokratične države. Te priložnosti ne bi smeli zamuditi!

Ivo Vajgl, poslanec Evropskega parlamenta

ž