Zmaga človekovih pravic: Evropski parlament zavrnil podaljšanje ribiškega sporazuma z Marokom

EU parlament, Novice, Zunanja politika| 16. 12. 2011 | Ni komentarjev

print

Evropski parlament je v sredo, 14.12. s tesno večino glasov zavrnil podaljšanje ribiškega sporazuma med Evropsko unijo in Marokom, ki je ribiškim ladjam nekaterih držav članic, predvsem Španiji in Franciji, dovoljeval ribarjenje v vodah Zahodne Sahare. Maroko kot država, ki je po mnenju OZN nelegalno okupirala ozemlje Zahodne Sahare, potem ko je nad tem področjem prenehala kolonialna oblast Španije, je v skladu z do sedaj veljavnim sporazumom za ribiške pravice v svojem morju, vključno z vodami Zahodne Sahare, od Evropske unije prejemal 36 milijonov evrov letne odškodnine. Kritiki sporazuma med EU in Marokom, ki ga je Evropska komisija želela podaljšati, so poudarjali predvsem dejstvo, da dopušča kršenje mednarodnega prava, podaljšuje nezakonito okupacijo Zahodne Sahare in ogroža človekove pravice prvotnih prebivalcev Zahodne Sahare, med katerimi jih je polovica pobegnila pred maroškim vojaškim nasiljem in so sedaj v begunskih taboriščih v sosednji Alžiriji.

Slovenski evropski poslanec Ivo Vajgl se je v zvezi s podaljšanjem sporazuma angažiral v vseh razpravah, ki so bile doslej v Evropskem parlamentu, neposredno pred glasovanjem pa je organiziral obisk delegacije članov Evropskega parlamenta v največjem begunskem taborišču Tinduf v Sahari, na meji med Alžirijo in osvobojenim delom Zahodne Sahare. Člani skupine, v kateri je bila tudi mag. Mojca Kleva, evropska poslanka politične skupine socialistov in demokratov, so se srečali tudi z najvišjimi predstavniki oblasti Zahodne Sahare in fronte Polisario.

Sledili povračilni ukrepi Maroka

“Povračilni ukrep, izgon ribiških ladij držav Evropske unije iz morja, ki je pod nadzorom Maroka, vključno z vodami Zahodne Sahare, nad katerimi si Maroko nezakonito lasti suverenost, je tipičen odziv avtoritarne države na demokratično odločitev Evropskega parlamenta. Gotovo je, da Maroko, ki ima z Evropsko unijo sporazum o pridruženem članstvu ravna napačno, ko Uniji napoveduje ribiško vojno. Odločitev Evropskega parlamenta, h kateri sem kot podpredsednik skupine za Zahodno Saharo precej prispeval, ni dala razloga za takšno maroško reakcijo, ampak je bil njen cilj rešitev problema Zahodne Sahare, spoštovanje mednarodnega prava in človekovih pravic izvirnega prebivalstva Zahodne Sahare,” je izjavil evropski poslanec Ivo Vajgl.

Vajgl je s skupino evropskih poslancev konec prejšnjega tedna, pred glasovanjem o podaljšanju ribiškega sporazuma, obiskal begunska taborišča v Tindufu, kjer se je sestal z najvišjimi predstavniki Zahodne Sahare, ki jo je doslej priznalo preko 80 držav.

ž