Evropa ni ravnodušna do razmer na Madžarskem

EU parlament, Novice, Zunanja politika| 13. 1. 2012 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl se je na današnji novinarski konferenci pred pričetkom plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta, ki bo potekalo med 16. in 19. januarjem v Strasbourgu, med drugim opredelil tudi do slovenskih notranje-političnih razmer. Dejal je, da je “zaskrbljen“, da pa ga obenem ohrabruje, da se je v zvezi s situacijo na Madžarskem Evropa “prebudila in ne bo ravnodušna“, saj je “nekoliko zagrozila” madžarskemu predsedniku vlade Orbanu. Glede tega imajo politične skupine v Evropskem parlamentu različne poglede, menil je, da ljudska stranka brani določenem režime in ljudi (kot denimo v Albaniji, Makedoniji, na Nizozemskem), ki ne delujejo v skladu z evropskimi demokratičnimi standardi. “Mislim, da se Evropa zaveda, da je treba braniti temeljne evropske vrednote in svoboščine,” je ocenil evropski poslanec Ivo Vajgl.

V nadaljevanju je Ivo Vajgl izrazil željo in pričakovanje, da bi Slovenija vsaj v prihodnje (saj doslej temu ni bilo tako) odigrala bolj konstruktivno in odločno vlogo pri reševanju vprašanja Zahodne Sahare – “ne gre le za vprašanje ribolovnih pravic, temveč gre za vprašanje spoštovanja mednarodnega prava in temeljne pravice naroda do samoodločbe,” je poudaril poslanec Ivo Vajgl.

Na novinarsko vprašanje glede uspeha referenduma o članstvu v EU na Hrvaškem, je Vajgl ocenil, da javno-mnenjske ankete pred tovrstnimi referendumi kažejo vedno slabše, kot se potem izkaže v referendumskem izidu, zato anketam ne namenja prevelike pozornosti. Menil je, da sta tako prejšnja kot sedanja hrvaška vlada dobro zastavili kampanjo obveščanja javnosti o prednosti članstva Hrvaške v EU.

V zvezi s Srbijo je evropski poslanec Ivo Vajgl pojasnil, da je prav včeraj na seji zunanje-političnega odbora Evropskega parlamenta poleg drugih govorcev podprl, da bi Srbija že marca letos dobila status kandidatke za članstvo v EU. Ob tem je dejal, da bo Srbija pogajanja za članstvo pričela s poglavjem št. 23, to pomeni s poglavjem o pravni državi, človekovih pravicah, položaju narodnostnih manjšin ipd. “To bo od nje zahtevalo, da se vzpostavi kot moderna družba“, je poudaril poslanec Vajgl, ki je dejal, da bi Srbiji glede Kosova svetoval, da sledi večini članic EU, ki so Kosovo priznale, je pa treba temu problemu “odvzeti nekaj konfliktnosti“. Menil je, da bo članstvo Srbije v EU obema državama omogočilo, da bosta spore reševali v skladu z evropskimi standardi. “Evropska perspektiva je edina perspektiva za Srbijo in za Kosovo in za obe državi skupaj“, je sklenil Ivo Vajgl.

V zvezi s prihodnjim statusom Črne gore je ocenil, da je nekoliko plačala, ker so jo “vkrcali na vlak z drugimi državami” na območju nekdanje Jugoslavije, a verjame, da bo Črna gora prva naslednja kandidatka za članstvo v EU.

V zvezi z odzivi EU na razmere na Madžarskem je med drugim dejal tudi, da ni bistvo v tem, da se “kaznuje” državo članico, temveč bolj, da gre za zelo resen opomin“; “ne gre za napad na eno državo, gre za napad ene države na evropske vrednote in svoboščine“. Evropski poslanec Vajgl je poudaril tudi, da bil bilo “v Sloveniji braniti Madžarsko zaradi Orbanovega režima napačno sporočilo“.

Na novinarsko vprašanje o pričetku projekta Evropske prestolnice kulture v Mariboru in sodelujočih mestih je Ivo Vajgl izrazil prepričanje, da bo to uspešen projekt, ki bo Mariboru in državi prinesel dodano vrednost in prepoznavnost ter da bo pomagal spremeniti obči pogled na kulturo. Četudi je projekt doživel “hude preturbacije” in je sam – v zvezi z načrti izgradnje in prenove kulturne infrastrukture – že v začetku svaril, da zajemamo z veliko žlico, verjame, da bo program dobro izpeljan. Kritično se je izrazil do splošnega odnosa do kulture in opozoril, da kultura ne najde pogosto mesta v govorih predsednikov držav in vlad in da bi si morali vzeti za vzgled Avstrijo, ki je iz kulture naredila uspešno, tudi gospodarsko, dejavnost, ki „dela Avstrijo večjo kot je v geografskem smislu“.

ž