Vajgl o zaslišanju kandidatke za visoko predstavnico EU za zunanje zadeve: formalno solidno, za evropsko ministrico premalo

Novice| 13. 1. 2010 | Ni komentarjev

print
V Evropskem parlamentu se je kot kandidatka za visoko predstavnico EU za zunanje zadeve v ponedeljek predstavila Catherine Ashton. V okviru zaslišanja pred glasovanjem o drugi Barrosovi Komisiji, so imeli poslanci priložnost preveriti njeno poznavanje globalnih problemov, predvsem pa preveriti ali je sposobna voditi ambiciozno zunanjo politiko Evropske unije (EU).

Ivo Vajgl je po zaslišanju izjavil: “Lady Ashton je bila vsekakor bolje vsebinsko pripravljena kot na prvem soočanju, ki smo ga imeli z njo. Vidi se, da je čas pred zaslišanji koristno uporabila za branje, bilo pa ga je premalo za oblikovanje verodostojne politične osebnosti, ki naj vodi evropsko zunanjo politiko.”

 “Poleg tehničnih rešitev bo namreč morala izoblikovati strateški pristop k reševanju globalnih vprašanj in uveljaviti Evropo kot enakopravnega partnerja z drugimi globalnimi igralci. Na zaslišanju me ni prepričala, da lahko to stori.”

ž