Vajgl proti sporazumu ACTA

EU parlament, Novice| 27. 1. 2012 | 2 komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE/ Zares) ne bo podprl trgovskega sporazuma za boj proti ponarejanju (ACTA – Anti-Counterfeiting Trade Agreement) – o vključitvi EU v ta globalni sporazum se bo namreč izrekel tudi Evropski parlament. Sporazum ACTA, ki ga je slovenska vlada sicer že podprla, bi gotovo pomembno vplival na državljanske svoboščine, dostopnost interneta, prihodnost razvoja generičnih zdravil ipd.

Ivo Vajgl ocenjuje, da je sporazum ACTA „nekaj, kar se šele počasi razkriva in je nastajalo na izjemno netransparenten način. ACTA je ad acta“. Tudi zato bo Vajgl glasoval proti vključitvi EU v sporazum. Ob tem, ko je v zadnjih dneh prejel množico ogorčenih pisem državljank in državljanov, je dejal, da ga veseli, da je civilna družba v Sloveniji in drugod tako dobro organizirana. Verjame pa, da bo morala civilna družba v škodljivost sporazuma ACTA prepričati tudi slovensko vlado, pri čemer je bistvenega pomena široka javna razprava.

V nadaljevanju objavljamo tudi enega izmed pisem evropskega poslanca Iva Vajgla državljanu:
Spoštovani gospod XXXX,
seveda je vaša pravica, da svoje simpatije razdelite tako, kot želite. Hvala vam za vase stališče o ACTA sporazumu. Kot pri mnogih kompleksnih stvareh je tudi v tem primeru stvari mogoče videti iz različnih zornih kotov. Tudi sami zbiramo mnenja in po vsej verjetnosti bom glasoval proti, ko pridemo do tja. Sicer pa vam v tolažbo – moja država podpira ogromno stvari, s katerimi se ne strinjam, pa na to ne  morem učinkovito vplivati. Vaše mnenje mi je dobrodošlo in vedno rad sprejemam dobre argumente.
Lep pozdrav,
I. Vajgl

ž