Znova v podporo Zahodni Sahari

EU parlament, Govori v EP, Novice, Zunanja politika| 15. 2. 2012 | Ni komentarjev

print

Evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE/ Zares) se je v torek, 14. februarja 2012, na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu v skupni razpravi v zvezi s “Sporazumom med EU in Marokom o vzajemnih ukrepih liberalizacije v zvezi s kmetijskimi in ribiškimi proizvodi” znova zavzel za Zahodno Saharo in nasprotoval kakršnikoli sklenitvi sporazumov s Kraljevino Maroko, dokler bo ta kršil načela mednarodnega prava.

Ivo Vajgl je v svoji razpravi dejal:
Spoštovani,
decembra 2011 smo v tem parlamentu glasovali proti podaljšanju sporazuma o ribištvu med EU in Marokom, med drugim tudi zato, ker, v nasprotju z mednarodnim pravom, Maroko ni predložil dokazov o tem, da uporablja evropski denar od tega sporazuma v korist lokalnega prebivalstva – ljudstva Sahrawi.

Mnogi med nami smo glasovali proti sporazumu tudi zato, ker posredno priznava Maroku pravico, da razpolaga z naravnimi resursi teritorija, ki ga nezakonito okupira.

Iz istega razloga je nesprejemljiv tudi sporazum o liberalizaciji trgovine s kmetijskimi in s proizvodi industrije predelave rib.

Če v Evropski uniji priznavamo mednarodno pravo in človekove pravice, potem moramo nasprotovati vsakemu sporazumu z Marokom, ki izrecno ne izključuje možnosti trgovanja z Zahodno Saharo kot delom kraljevine Maroko. Zahodna Sahara je primer nedokončane dekolonizacije“.

Enemu od poslanskih kolegov, ki je oporekal Vajglovemu načelnemu nasprotovanju sklenitvi trgovinskega sporazuma z Marokom, pa je Ivo Vajgl odgovoril, da begunci iz Zahodne Sahare nimajo možnosti pridelovati zelenjave, ker so izgnani s svoje zemlje.

ž