Vajgl o avstrijskem manjšinskem zakonu

EU parlament, Novice, Zunanja politika| 16. 2. 2012 | 1 komentar

print

Evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE/ Zares) se je v sredo, 15. februarja 2012, srečal s predstavniki slovenske in drugih narodnih skupnosti v Avstriji. Delegacijo slovenske, hrvaške in madžarske narodne skupnosti v Avstriji je vodil predsednik Centra avstrijskih narodnosti mag. Marjan Pipp. Namen obiska delegacije v Evropskem parlamentu je bil med drugim seznaniti evropske poslance o položaju vseh treh narodnih skupnosti v Avstriji in opozoriti na namere avstrijskih zveznih oblasti o sprejetju novega manjšinskega zakona.

Enotno mnenje slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu, ki so se sestanka udeležili, Tanje Fajon (Evropski socialisti in demokrati, S&D), Lojzeta Peterleta (Evropska ljudska stranka – krščanski demokrati, ELS) in Iva Vajgla (ALDE/ Zares) je, da osnutek avstrijskega manjšinskega zakona ni primeren, ker ne zasleduje evropskih načel zaščite narodnih manjšin in ker bi lahko položaj narodnih skupnosti v Avstriji v določenih primerih celo poslabšal.

Evropski poslanec Ivo Vajgl je, kot poroča Center avstrijskih narodnosti, dejal: “Po dogovoru o postavitvi dvojezičnih krajevnih napisov na Koroškem, ki bi lahko pomenil obet za pozitivnejši odnos Avstrije do slovenske manjšine, se na žalost, kaže, da je ta odnos še vedno izredno restriktiven in v bistvu usmerjen v asimilacijo avtohtonih manjšin. To vsekakor ni v skladu s splošno sprejetimi evropskimi normami.”

Ivo Vajgl se je v četrtek, 16. februarja 2012, udeležil tudi sestanka skupine Evropskega parlamenta za manjšine, narodne skupnosti in jezike, ob robu katerega je ocenil: “Po avstrijski državni pogodbi bi morali imeti na Koroškem okrog 400 dvojezičnih napisov – po več kot 30-letni Heiderjevi anti-slovenski politiki pa smo prišli do veliko manjše številke, kot bi jo imeli sicer, če bi Avstrija vsa ta leta uveljavljala iste standarde, kot jih je uveljavljala pri zaščiti Južnih Tirolcev v Italiji”. Vajgla pa obenem veseli dejstvo, da se je sestanka udeležil tudi evropski poslanec iz Avstrije.

*Novica je povzeta po sporočilu za javnost Centra avstrijskih narodnosti.

ž