Razmisleki ob mednarodnem dnevu žensk

EU parlament, Novice| 1. 3. 2012 | Ni komentarjev

print
Vabimo na prve „Razmisleke“ ali okroglo mizo z naslovom 90 minut za sodobno žensko v evropski družini in družbi, ki bo v petek, 9. marca 2012, ob 16. uri v Centru Evropa* v Ljubljani (Dalmatinova 4, konferenčna dvorana). Dogode je zasnovan v počastitev 8. marca – Mednarodnega dneva žensk, gostitelj in moderator pa bo evropski poslanec Ivo Vajgl.

Na okrogli mizi bodo sodelovali:

  • dr. Angelika Mlinar, predsednica avstrijske stranke Liberalni forum,
  • mag. Mojca Drčar Murko, evropska poslanka v mandatu 2004 – 2009,
  • Erica Johnson Debeljak, pisateljica in kolumnistka,
  • dr. Barbara Rajgelj, docentka za pravne predmete na FDV,
  • Vito Rožej, podpredsednik Zares socialno liberalni.

Prve “Razmisleke” budijo tudi naslednja vprašanja: kdo je sodobna Evropejka, kako se znajde v globalni in z gospodarsko krizo obremenjeni evropski družbi, kaj jo pesti, kaj veseli, kako usklajuje kariero in zasebnost, kaj se dogaja v družini, na katerih področjih je najbolj ranljiva, kako se sooča z družbenimi pričakovanji …

Projekt Razmisleki – javne razprave o pomembnih temah, je serija šestih tematsko zaokroženih javnih razprav oziroma posvetov pod pokroviteljstvom evropskega poslanca Iva Vajgla (ALDE/ Zares) in s podporo Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo (ALDE). Namenjen je spodbujanju odprte, strpne in strokovno podprte javne razprave o pomembnih družbenih temah, ki so del politične agende institucij EU in nacionalne oblasti, ali pa bi to morale postati.

Razmisleki bodo skušali preseči očitno pomanjkanje tematiziranja in javne poglobljene razprave o pomembnih in raznolikih družbenih temah, ki jih ne kroji medijsko podprta, v spektakel usmerjena dnevna politika. V V “Razmislekih” bodo imeli možnost dejavno sodelovati predstavniki organizacij civilne družbe, državljanskih pobud, posamezni intelektualci in strokovnjaki. V javni diskurz je treba vrniti stroko in znanje, ki sta ga v dobršni meri izgnala medijski spektakel in pretirana politizacija vsakdanjega življenja. V medijskem prostoru, zlasti v primeru elektronskih medijev, se vse manj pojavljajo strokovnjakinje in strokovnjaki različnih strok, javni diskurz so okupirali pravniki in ekonomisti, od katerih mediji pričakujejo komentiranje (ne pa analiziranje!) družbenih pojavov in vprašanj, za katere niso usposobljeni oziroma kompetentni.

*Program EU aktivnosti v informacijskem središču Center Evropa je del partnerstva med Evropsko komisijo, Evropskim parlamentom in Vlado Republike Slovenije pri komuniciranju evropskih vsebin.

ž