Spreminjajoči arabski svet in Turčija

EU parlament, Novice, Zunanja politika| 6. 3. 2012 | Ni komentarjev

print

Evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE/ Zares) skupaj s poslanskim kolegom Pino Arlacchijem (S&D) pripravlja v Evropskem parlamentu v sodelovanju s Neodvisnim združenjem industrialcev in podjetnikov (MUSIAD) in Ekonomsko razvojno fundacijo (IKV) konferenco z naslovom Odnosi Vzhod – Zahod: spreminjajoči arabski svet in Turčija, ki bo v sredo, 7. marca, v Bruslju.

Konferenca bo potekala pod častnim pokroviteljstvom turškega ministra za evropske zadeve in glavnega pogajalca Egemena Bagisa ter maroškega ministra za industrijo, trgovino in nove tehnologije Dr. Abdelkaderja Amare.

Eno leto po koncu arabskih revolucij po eni strani še vedno ni jasna perspektiva konsolidiranih demokracij. Po drugi strani se je v porevolucionarni Tuniziji in Egiptu z volitvami že pričel demokratični eksperiment. Arabska pomlad je prinesla priložnosti in izzive zunanji politiki teh držav in regij. Demokratične težnje nedavnih dogodkov na Bližnjem Vzhodu so odprle prostor skupnim političnim vrednotam med Evropo in arabskim svetom. Ta proces vodi vodi v potrebo po takšni zunanji politiki, ki bo zastopala dolgoročne politične, varnostne in gospodarske interese EU. Na tak način se bo EU med drugim sposobna soočiti s prihajajočimi tveganji.

Govorci na konferenci bodo razpravljali o naslednjih vprašanjih: kakšni so vzorci in demografske značilnosti protestov v arabskih državah, bodo te revolucije zmožne izpolniti obljube in potrebe, kako se je Evropa odzvala na te dogodke, kakšno vlogo lahko igra Turčija v regiji, kako lahko arabska pomlad vpliva na zunanjo politiko Turčije, kako upravljati regionalne politike v tem okolju, kako se spreminjajo odnosi med Vzhodom in Zahodom.

ž