O ruskih predsedniških volitvah

EU parlament, Novice, Zunanja politika| 13. 3. 2012 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE/ Zares) se je danes ob robu plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta sestal s predstavnikoma ruske politične opozicije – s šahovskim mojstrom in večkratnim svetovnim prvakom Garijem Kasparovim ter nekdanjim ruskim predsednikom vlade Mihajlom Kasjanovim, ki sta v politični skupini ALDE – Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo, poročala o poteku nedavnih predsedniških volitev v Ruski federaciji, na katerih je bil za predsednika izvoljen Vladimir Putin.

Evropske poslance, člane ALDE, sta seznanila o nepravilnostih v zvezi z izvedbo volitev. V pogovoru z Ivom Vajglom sta poudarila, da so nedavne volitve, poleg znanih zlorab in incidentov, ki so jih spremljale, vendarle v svet poslale tudi pozitivno sporočilo, namreč o okrepljeni zavesti ruskega srednjega sloja, ki zahteva demokratične družbene reforme v Rusiji. Pri tem predstavniki ruskega srednjega sloja uporabljajo vsa sredstva modernega političnega menedžmenta,  tudi prislovično rusko ljudsko duhovitost.

Evropski parlament bo v četrtek, 15. marca 2012, na plenarnem zasedanju glasoval o predlogu resolucije, s katero želijo evropski parlamentarci  opozoriti na dejstvo, da zadnje ruske predsedniške volitve niso bile poštene in niso v skladu s pričakovanimi demokratičnimi standardi. Med predlagatelji te resolucije je tudi evropski poslanec Ivo Vajgl.

ž