Vajgl na kongresu Hrvaške narodne stranke

EU parlament, Novice, Zunanja politika| 17. 3. 2012 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl se danes, 17. marca 2012, na povabilo vodstva v imenu politične skupine Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo (ALDE) in stranke Zares v Zagrebu udeležuje 11. volilnega kongresa Hrvaške narodne stranke (HNS), ene izmed članic koalicije Kukuriku, ki je na decembrskih parlamentarnih volitvah v Republiki Hrvaški prevzela vodenje vlade.

HNS, ki jo je doslej vodil trenutni podpredsednik hrvaške vlade za gospodarstvo Radimir Čačić, bo na današnjem kongresu volila novo strankino vodstvo – predsednika, dva podpredsednika, nadzorni odbor, častno razsodišče in statutarno komisijo. Kongres HNS, ki se ga udeležuje okoli 1000 delagatov, bodo obiskali tudi predsednik hrvaške vlade Zoran Milanović (SDP) in drugi visoki funkcionarji, pa tudi predstavniki gospodarstva in gostje iz sorodnih liberalnih strank iz drugih držav.

HNS je, tako kot stranka Zares – socialno liberalni, članica ELDR – Stranke evropskih liberalnih demokratov in reformistov, ki združuje 56 evropskih liberalnih strank, v Evropskem parlamentu je zastopana v tretji največji politični skupni ALDE, v Evropski Komisiji pa jo predstavlja 8 od 27 komisarjev, med njimi tudi komisar za okolje dr. Janez Potočnik.

ž