Vajgl o kandidatki za komisarko za mednarodno sodelovanje in humanitarno pomoč: morebitni konflikt interesov bi moral biti razjasnjen prej

Novice| 12. 1. 2010 | Ni komentarjev

print
Ivo Vajgl (ZARES), evropski poslanec iz Skupine liberalcev in demokratov (ALDE), je v torek sodeloval na zaslišanju Rumiane Jeleve, kandidatke za mesto Evropske komisarke za mednarodno sodelovanje in humanitarno pomoč.

“Veliko časa med zaslišanjem smo porabili za razpravo o verodostojnosti kandidatke in morebitnem konfliktu interesov iz časa, ko je bila evropska poslanka. V preteklih dneh je bilo o tem že v medijih veliko govora, želel bi si, da bi bilo stanje razčiščeno pred zaslišanjem,” je izjavil Vajgl.

“Zato sem opozoril na to, da bi moral predsednik Barroso predstaviti potrebna dokazila pravnih služb, da konflikta interesa v preteklosti ni bilo oz. primerno ukrepati v primeru, da je konflikt interesov obstajal. Kandidati in kandidatke morajo biti neoporečni.”

 “Kandidatko sem sicer opozoril na dejstvo, da dve državi ne dovoljujeta razdeljevanja humanitarne pomoči na svojem ozemlju: Izrael in Sudan. Vesel sem, da je kandidatka pokazala pripravljenost, da stopi v dialog z oblastmi in skuša doseči napredek,” je še dodal Vajgl. “Ljudje na teh območjih pomoč nujno potrebujejo.”

ž