Ukinitev viznega režima za države Zahodnega Balkana

Novice| 12. 11. 2009 | Ni komentarjev

print
4170865977_e3a66cee86_oEvropski parlament ja danes potrdil poročilo o ukinitivi viznega režima za države Zahodnega Balkana. Evropski poslanec Ivo Vajgl (ZARES), evropski poslanec iz Skupine liberalcev in demokratov (ALDE), je ob tem izjavil:

“Današnja odločitev Evropskega parlamenta v prid ukinitve viz za državljane Makedonije, Srbije in Črne gore je pomemben prispevek k vključevanju držav bivše SFRJ v združeno Evropo. Na žalost s to odločitvijo še niso zaobjeti državljani Bosne in Hercegovine ter Kosova. Vendar so tudi oni dobili zagotovilo, da bodo njihova pričakovanja o svobodnem gibanju po Evropi in svetu, potem ko so takšno pravico nekoč že imeli, uresničena v prihodnjem letu oziroma tedaj, ko bodo vlade njihovih držav poskrbele za izpolnjevanje potrebnih pogojev.”

“Veseli nas, da so državljani treh držav dobili možnost uživati eno izmed temeljnih človeških svoboščin in potreb. Posebej pomembno je to za mlado generacijo v teh državah, ki je bila ne po svoji krivdi odrezana od sveta in sprememb, ki so se v zunanjem svetu zgodile po vojnah na Balkanu. Razveseljivo je, da je Slovenija dala k temu procesu osvobajanja svoj prispevek,” je še poudaril Vajgl.

ž