Vajgl o Evromediteranski univerzi

EU parlament, Novice, Zunanja politika| 25. 3. 2012 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE/ Zares) se je kot član delegacije Evromediteranske parlamentarne skupščine in so-poročevalec za Evromediteransko univerzo (EMUNI), ki ima sedež v Portorožu, udeležil 8. plenarnega zasedanja, ki je potekalo od 24. do 25. marca v glavnem mestu Maroka – Rabatu.

Na 8. plenarnem zasedanju Evromediteranske parlamentarne skupščine je bilo med drugim sprejeto tudi poročilo o Evromediteranski univerzi (EMUNI), in sicer o priložnostih financiranja in akademski mobilnosti v evro-mediteranski regiji, ki sta ga pripravila poročevalca Ivo Vajgl in Ali Ananzeh.

Vajgl je v okviru predstavitve med drugim pojasnil, da je osrednji cilj EMUNI kot mednarodne ustanove okrepiti dialog, sodelovanje, odličnost, konkurenčnost univerz v evro-mediteranski regiji. Med težavami, s katerimi se sooča EMUNI, pa je navedel pomanjkanje finančnih in drugih sredstev za izpolnjevanje zadanih nalog, nezadostna izkoriščenost dostopnih virov financiranja (npr. za štipendije ipd.), finančna sredstva Evropske komisije ne smejo biti porabljena za tekoče in obratovalne stroške ipd.

Vajgl je v zvezi s tem podal nekaj priporočil, denimo, da se okrepi funkcionalnost sedeža EMUNI v Sloveniji, da EMUNi sprejme dolgoročno razvojno strategijo in da Maroko nadaljuje s projektom vzpostavitve „južnega dela“ EMUNI v univerzitetnem mestu Fes itd.

ž