Turčija tehtna bodoča članica EU

EU parlament, Govori v EP, Novice, Zunanja politika| 30. 3. 2012 | Ni komentarjev

print
Evropski parlament je na nedavnem plenarnem zasedanju, ki je potekalo 28. in 29. marca 2012, v Brsulju, sprejel tudi resolucijo, s katero se je med drugim zavzel za nov zagon odnosom med Turčijo in EU. Evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE/ Zares) je med drugim menil, da morajo tudi za Turčijo kot bodočo članico EU, veljati enaka merila za vstop v EU, kot za druge kandidatke.

Vajgl je na plenarnem zasedanju EP pojasnil svoje stališče:
Morebitno članstvo Turčije v Evropski uniji polarizira. To smo danes ponovno doživeli in to se bo ponavljalo – to stanje duha, dokler ne bomo, kot je rekel kolega, odkrito priznali, ali Turčijo želimo v Evropski uniji, ali jo zmoremo v Evropski uniji, ali si tega ne želimo. K temu stanju duha bo prispevalo dejstvo, če bodo vsi grški in kolegi s Cipra v vsaki razpravi želeli sodelovati, prav vsi.

Mislim, da je osnovni kriterij tega, ali je neka država primerna in sposobna za sprejem v Evropsko unijo ali ne, je Acquis Communautaire. Dokler se pogajanja ne začnejo, jih po tem merilu ne moremo soditi. Mislim, da je prav, da obsojamo obsodbe novinarjev in preganjanje intelektualcev v Turčiji, vendar pa moramo to državo obravnavati z neko naklonjenostjo, kot bodočo, tehtno in pomembno, članico Evropske unije. Hvala.

Video posnetek nastopa Iva Vajgla na zasedanju EP

ž