Pred plenarnim zasedanjem naslednji teden

EU parlament, Novice, Zunanja politika| 13. 4. 2012 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE/ Zares) je na novinarski konferenci pred pričetkom plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta, ki bo potekalo med 17. in 20. aprilom v Strasbourgu, predstavil nekaj svojih stališč.

Dotaknil se je dveh točk, ki so na dnevnem redu plenarnega zasedanja prihodnji teden:

  • sporazuma z ZDA o evidencah letalskih potnikov,
  • letnega poročilo o stanju človekovih pravic v letu 2010.

Vajgl je uvodoma dejal, da bo naslednje plenarno zasedanje Evropskega parlamenta očitno nekoliko mirnejše, ker ekonomska in finančna kriza „nista na prvem mestu agende parlamenta“.

V zvezi s Sporazumom z ZDA o evidencah letalskih potnikov, o katerem bodo evropski poslanci glasovali v četrtek, 19. aprila in ki naj bi omogočal prenos podatkov o letalskih potnikih iz EU ameriškemu ministrstvu za domovinsko varnost, je dejal, da gre za „izredno kontroverzen sporazum in jaz bom z vso ihto glasoval proti“.

Vajgl je pojasnil, da ima sporazum „dolgo brado“, podpisan je bil že leta 2007, vendar pa se je postopek sprejemanja nekolikanj zapletel po uveljavitvi Lizbonske pogodbe, po kateri ima Evropski parlament novo pristojnost ratificiranja mednarodnih sporazumov. Leta 2010 je Evropski parlament tako sprejel resolucijo, s katero je odložil dokončno odločanje o sporazumu in zahteval dodatne informacije ter popravke besedila sporazuma, tudi v smeri zagotavljanja sorazmernosti ukrepov v boju zoper terorizem in varovanja zasebnosti državljanov.

Vajgl je mnenja, da gre še vedno za „izrazito pristranski sporazum“, ki ne dosega cilja (preprečevanja terorizma), ki je neuravnotežen, saj od Evropejcev zahteva več in bistveno bolj osebne podatke, kot od Američanov. Vajgl je povedal tudi, da je bilo v razpravah večkrat poudarjeno, da morebitna zavrnitev sporazuma „ne bo všeč ZDA“ in, da se zaveda, da morebitna ne-potrditev sporazuma (pričakuje izjemno tesen glasovalni izid) ne bo ostala brez posledic. Vajgl je pojasnil, da je pretekli teden o tem sporazumu potekala živahna razprava v vseh političnih skupinah Evropskega parlamenta in da so mnenja deljena.

Na razpravi v politični skupini Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo (ALDE), katere član je, je  poudaril, da morajo poslanke in poslanci ALDE kot liberalke in liberalci postaviti na prvo mesto človekove pravice, torej tudi posameznikovo pravico do zasebnosti, in da jim ni treba sprejemati takšnih neuravnoteženih sporazumov, četudi je „naš skupni interes, da imamo čim več pretoka ljudi v obe smeri EU – ZDA“.

Vajgl je svoje nasprotovanje utemeljil tudi s tem, da je sporazum zapisan tako ohlapno, da „omogoča različne interpretacije“ in ne ponuja „dovolj resnih argumentov za tako velik poseg v zasebnost in pravico do varstva osebnih podatkov“. Po Vajglovem prepričanju, je omenjeni sporazum še slabši od sporazuma Acta, v zvezi s katerim je dejal: „Morali smo dobiti resno opozorilo mladih Evropejcev, Acta je sprožila skoraj ‘generacijsko’ nasprotovanje.

Upam, da sporazum z ZDA o evidencah letalskih potnikov ne bo potrjen, čeprav se zavedam, da bi to sprožilo resne posledice za EU, namreč hude kritike ZDA o nekooperativnosti EU pri boju zoper globalni terorizem“. je sklenil Vajgl.

V zvezi z letnim poročilom o človekovih pravicah v svetu in politiki EU na tem področju, o katerem bo Evropski parlament glasoval v sredo, 18. aprila, je Vajgl dejal, da bilo to dokaj dobro in načelno, da pa je v postopku sprejemanja, žal, prišlo do razdrobitve njegove vsebine in s tem tudi nepreglednosti. Na začetku je namreč veljalo, da naj se v poročilu ne bi omenjale posamezne države oziroma primeri kršitev človekovih pravic, kasneje pa je z amandmaji prišlo ravno do tega.

Zato, je pojasnil Vajgl, bo tudi sam na plenarnem zasedanju skupaj s poslanskimi kolegi iz skupin ALDE, zelenih in socialistov ustno vložil amandma o Zahodni Sahari, saj gre za „humanitarno krizo in stalno slabšanje razmer v taboriščih“, v katerih pod prisilo bivajo pripadniki ljudstva Sahrawi.

Bistvo amandmaja je razširitev pristojnosti in nalog misije Združenih narodov MINURS, ki naj bi poskrbela za izvedbo referenduma o samoodločbi, ki pa ga maroške oblasti s podporo Francije vztrajno preprečujejo. Vajgl bo predlagal, naj misija MINURS dobi tudi pristojnosti za spremljanje kršitev človekovih pravic. O tem predlogu bodo Vajgl in poslanci pisali tudi pismo generalnemu sekretarju Združenih narodov, „v katerem zahtevamo, da v razpravo v Varnostnem svetu Združenih narodov, ki bo prihodnji teden, vključi tudi predlog sklepa o razširitvi mandata misije MINURS“.

V zvezi z nedavno pesmijo Nobelovca Günterja Wilhelma Grassa je Vajgl pojasnil, da je o tem sprožil razpravo v skupini ALDE, katere član je. Dejal je, da se „vedno znova zelo nervozno reagira na vsako kritiko Izraela“ in da sam v celoti podpira Grassovo potezo in vsebino pesmi, saj gre za resno opozorilo intelektualca, ki govori o svojih slutnjah, ki jih deli tudi sam, namreč, da „gre svet v zelo napačno smer, če se bo Izrael ali kdo drug igral z idejo napada na Iran. To bi pripeljalo svet na rob katastrofe“.

Vajgl je izrazil prepričanje, da je na voljo še dovolj diplomatskih orodij, da se razreši kriza na Bližnjem Vzhodu, ki po njegovem izvira iz nerešenega odnosa med Izraelci in Palestinci, ki je „mati vseh problemov na Bližnjem Vzhodu“.

Zelo hitro pade očitek o antisemitizmu – sem za pravično rešitev za židovsko ljudstvo. Teroristični napadi na Izrael so nesprejemljivi, ampak enako nesprejemljivi so tudi teroristični napadi Izraela na Palestince“, je dejal Vajgl, ki bo konec aprila kot član delegacije Evropskega parlamenta na uradnem obisku v Izraelu ponovil isto stališče.

ž