Evropski parlament proti nasilju v Zahodni Sahari

EU parlament, Govori v EP, Novice, Zunanja politika| 18. 4. 2012 | Ni komentarjev

print
Evropski parlament je v okviru plenarnega zasedanja, ki poteka med 17. in 20. aprilom v Strasbourgu, sprejel tudi letno poročilo o stanju človekovih pravic v letu 2010. Skupina poslancev, med katerimi je bil zelo dejaven Ivo Vajgl (ALDE/ Zares), je uspela prepričati dovoljšnjo večino za sprejem amandmaja, s katerim je posebej obsodila nasilje nad ljudstvom Sahrawi v Zahodni Sahari.

Evropski parlamentarci so tako v poročilo o stanju človekovih pravic v letu 2010 dodali, da Evropski parlament obsoja nadaljevanje nasilja nad ljudstvom Sahrawi na okupiranih območjih in zahteva spoštovanje temeljnih človekovih pravic, vključno s pravico do zbiranja, svobodo izražanja in pravico do demonstriranja. Evropski parlament zahteva izpustitev 80 političnih zapornikov, pripadnikov ljudstva Sahrawi, prednostno pa 23 zapornikov, ki jih maroške oblasti brez sojenja zadržujejo v zaporu Salé po odstranitvi taborišča Gdeim Izik.

Parlament je ponovil tudi poziv k ustanovitvi „mednarodnega mehanizma za spremljanje človekovih pravic v Zahodni Sahari in za pošteno in trajno razrešitev konflikta na podlagi pravice naroda do samoodločbe ljudstva Sahrawi, v skladu z resolucijami Združenih narodov“.

Ivo Vajgl, ki si je prizadeval za sprejetje tega amandmaja, kot tudi nasploh za rešitev humanitarne krize v Zahodni Sahari, ocenjuje, da gre za pomemben korak naprej v prizadevanjih evropskih parlamentarcev za spoštovanje načel mednarodnega prava in temeljih človekovih pravic.

Skupina evropskih parlamentarcev je, kot je pretekli teden napovedal Vajgl, pisala posebno pismo generalnemu sekretarju Združenih narodov Ban Ki Moonu, kopijo pisma pa so poslali tudi predstavnikom vseh petih stalnih članic Varnostnega sveta ZN v New Yorku.

V pismu so poleg opozoril iz omenjenega amandmaja posebej izpostavili tudi dejstvo, da neavtonomna območja Zahodne Sahare ostajajo nedostopna za mednarodne opazovalce, politike, medije in nevladne organizacije. Generalnega sekretarja in Varnostni svet ZN so pozvali, naj razširi pristojnosti misije MINURSO za „spremljanje in nadzor človekovih pravic na tem območju“.

Razprava evropskih poslancev o poročilu o stanju človekovih pravic v letu 2010 je potekalo ob prisotnosti visoke predstavnice EU za skupno zunanjo in varnostno politiko lady Ashton.

Ivo Vajgl je v svojem nastopu o poročilu med drugim dejal: “Mislim, da je prav, da opozorim na neko konkretno kršenje, ki poteka že desetletja, in sicer v Zahodni Sahari. Način življenja v taborišču za begunce ni sprejemljiv način življenja in mislim, da je treba na ta problem opozoriti, in na zavlačevanje sprejema politične rešitve. Gospa Ashton, vas bi rad opozoril na to, da je v maroških zaporih 83 političnih zapornikov iz Zahodne Sahare, in na to, da bo v Varnostnem svetu ZN razprava o mandatu misije MINURSO, ki je edina misija ZN, ki nima pooblastila za spremljanje človekovih pravic. Prosim, da se zavzamete za to, da se to popravi.“

Video posnetek razprave Iva Vajgla

ž