Za medicinske centre odličnosti v Afriki

EU parlament, Novice, Zunanja politika| 26. 4. 2012 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanci Ivo Vajgl (ALDE/ Zares), Pino Arlacchi (S&D) in Giannni Pittella (S&D) so se danes srečali z evropskim komisarjem Andrisem Piebalgsom, da bi mu predstavili pobudo o vzpostavitvi medicinskih centrov odličnosti v afriških državah, ki bi jih (so)financirala Evropska unija.

Na pogovoru so mu poslanci predstavili način delovanja in dosežke italijanske nevladne humanitarne organizacije Emergency, ki s pomočjo zdravnikov – prostovoljcev po svetu nudi nujno medicinsko in kirurško pomoč ljudem – žrtvam revščine, vojn in min. Organizacijo Emergency so lani predlagali tudi za Nobelovo nagrado za mir.

Poslanci so evropskemu komisarju za razvoj predstavili pobudo o vzpostavitvi mreže medicinskih centrov odličnosti v afriških državah, ki jo podpirajo tudi vlade desetih afriških držav in so projekt pripravljene tudi sofinancirati. Bistvo mreže medicinskih centrov odličnosti je v nadgradnji tega, kar je doslej omogočala organizacija Emergency, namreč v razširitvi dejavnosti v smislu zagotavljanja dostopa do najnovejših in najbolj kakovostnih medicinskih znanj in storitev.

Poslanci Pino Arlacchi, Giannni Pittella in Ivo Vajgl so izjemno zadovoljni nad stališčem komisarja  Piebalgsa, ki pobudo podpira in se strinja, da bi ga začeli v Ugandi in Južnem Sudanu, pri čemer je napovedal, da bo Evropska komisija opravila analizo stroškov in koristi v primeru Afganistana.

Zdravniki v okviru organizacije Emergency nudijo medicinsko pomoč vsakomur, ki jo potrebuje, brez oziranja na rasno, etnično, versko pripadnost, ob tem pa strokovno usposabljajo nudijo tudi lokalnemu medicinskemu osebju oziroma prostovoljcem. Delujejo v mreži bolnišnic, klinik, specializiranih rehabilitacijskih centrov in centrov prve pomoči, njihovo poslanstvo pa je utemeljeno na spoštovanju človekovih pravic.

ž