Za kampanjo “Leta niso pomembna”

Novice| 6. 6. 2012 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl je podprl kampanjo Leta niso pomembna, ki jo v Sloveniji vodi nevladna organizacija Slovenska filantropija, in je del svetovne akcije Starost zahteva akcijo.

Ivo Vajgl je v podporo zapisal: “Biti starejši v sodobni, postmoderni družbi še zdaleč ne pomeni več biti izključen iz javnega življenja, biti upokojen pa tudi ne pomeni več ‘družbene smrti‘. Svetovni pojav staranja prebivalstva in pojav ‘dolgožive’ družbe je neizbežno dejstvo, ki se ga počasi zaveda vse več politikov, vse več državljank in državljanov. Zdaj je pravi čas, da storimo več za krepitev zavesti o potrebah, težavah in ovirah, s katerimi se soočajo starejši pri vključevanju v družbo, pri dejavnem sodelovanju v javnem življenju.

Zato ni naključje, da je letošnje leto razglašeno za Evropsko leto aktivnega staranja in medgeneracijskega sodelovanja, saj je prav slednje ključnega pomena za krepitev solidarnosti med generacijami in različnimi družbenimi skupinami ter za razvoj strpnih in ustvarjalnih odnosov med vsemi generacijami. Pri tem računam zlasti na mlade, ki so nosilci inovacij in ustvarjalnosti in, ki pri svojem uveljavljanjem v svetu ‘odraslosti’ še kako s pridom lahko uporabijo znanja, izkušnje in modrost starejših.

Podpiram kampanjo Leta niso pomembna, ki je del globalnega gibanja Starost zahteva akcijo, ker verjamem, da lahko le medsebojno razumevanje in poznavanje specifičnih potreb, želja, pogledov in pričakovanj mlade in starejše generacije vodi v starejšim bolj naklonjeno družbo, saj si na stara leta zaslužijo naklonjenost in spoštovanje.”

ž