Vajgl: Gre za svobodo, demokracijo in razum v tej državi

EU parlament, Novice| 22. 6. 2012 | 1 komentar

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE/ Zares) je na današnji novinarski konferenci, ki jo je naslovil Grožnje in pritiski na evropskega poslanca Iva Vajgla (ALDE/ Zares) del slovenske ‘normalnosti?,  izrazil svoje nestrinjanje in zgroženost nad stanjem duha v Sloveniji in pomanjkanjem demokracije.

Ivo Vajgl je na naslov svoje pisarne v Evropskem parlamentu v Bruslju prejel pismo odvetniške družbe Čeferin, ki mu po pooblastilu direktorja TEŠ d.o.o. Simona Tota grozi, da naj  „nemudoma“ preneha „z razširjanjem neverodostojnih podatkov o smrtnih žrtvah in višine gospodarske škode, ki naj bi jih povzročilo obratovanje TEŠ 6. V nasprotnem primeru bomo primorani ugled in dobre ime naše stranke zaščititi pred za to pristojnimi organi,“ je zapisala v pismu Odvetniška družba Čeferin.

Vajgl je dejal, da je treba v Sloveniji „ustaviti konje, samovoljo lobijev, interesov, ki so zelo blizu kriminala. Ne bom izgubljal besed, da bi obtoževal ljudi, ker je to delo drugih organov“. Vajglu  odvetniška družba Čeferin oziroma podjetje TEŠ očita, da „aktivno sodeluje v medijski kampanji proti obratovanju TEŠ 6“.

Vajgl je na to dejal, da se je „stresel“, ko je videl pismo, „očitno je pri nas to lahko predmet tožbe“. Za Vajgla je to nedopusten in škandalozen pritisk na evropskega poslanca, ki mu v Evropski uniji ni primere,  zato je napovedal, da bo tem obvestil predsednika Evropskega parlamenta.

Pojasnil je, da so teme varstva okolja pogosto predmet burnih razprav, ne pozna pa primera v EU, kjer bi ljudi, ki imajo določeno stališče v konkretni zadevi za to preganjali s tožbami. „Nasprotujem TEŠ 6 že vsaj tri leta, ker sem trdno prepričan, da gre za projekt, ki je vprašljiv z vidika vseh parametrov energetske politike, za katero se zavzemamo v EU.

Vajgl je še dejal, šaleški lobi politikov, ki tako arogantno nastopajo, ko branijo svoj projekt, prestopa vse meje dopustnega. „Mi smo članica Evropske unije in normalno je, da se držimo tistih standardov, ki veljajo za demokracijo,“ je poudaril Vajgl, ki je član odborov Evropskega parlamenta za pristop Hrvaške, Črne gore, Turčije. V teh odborih, pojasnjuje Vajgl, „tem državam postavljamo letvico standardov demokracije, ki je takšna, da bi jo mi podrli v trenutku“.

Vajgl je v zvezi s pismom odvetniške družbe pojasnil, da ga je pokazal več kolegom – evropskim parlamentarcem, ki niso mogli razumeti zadeve, eden pa ga je vprašal, kako je to mogoče, saj gre za podjetje v državni lasti. Vajgl se ob tem sprašuje tudi, kdo bo plačal stroške odškodninskih tožb, če bo do njih prišlo. „Mnogi so morali polagati račune že za mnogo manjše zadeve“. Menil je, da se „pri nad ustvarja popolnoma absurden vtis, da lahko vsakogar, ki se ne strinja s tabo, tožiš.

Glede samih groženj je Vajgl dejal, da se ničesar ne boji, „hodim v države, kjer bi se res moral bati, doma pa se ne bojim ničesar, bojim se le ogrožanja demokracije, ki je še vedno zelo krhka“.

Vajgl je sporočil tudi, da nocoj ne bo šel na državno proslavo na Kongresnem trgu, ki je tako nabita s konfrontacijami, da pri njej ne želi sodelovati. Bo pa zvečer kot parlamentarec prisostvoval slavnostni seji Državnega zbora v počastitev državnega praznika.

Kopija pisma Odvetniške družbe Čeferin (1, 2, 3):

ž