Regulacija regulacije interneta

Novice| 1. 7. 2012 | Ni komentarjev

print
V okviru festivala Rock Otočec je v soboto, 30. junija, letos že drugič potekalo omizje ALDE pod naslovom Regulacija regulacije interneta. Poleg evropskega poslanca Iva Vajgla (ALDE/ Zares) so na dopoldanskem pogovoru, ki ga je moderiral Franci Kek, sodelovali še:

  • profesor na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru dr. József Györkös,
  • sourednik portala e-demokracija.si Domen Savič,
  • bloger Ronald Kordiš.

Sogovorniki so se strinjali, da gre pri vprašanju regulacije interneta za temeljno vprašanje svobode in demokracije.

Domen Savič je med drugim  dejal, da se aktivizem prej ali slej preseli z interneta na ulice, in da regulacija interneta vedno dopušča alternativne oblike aktivnega državljanstva.

Dr. Györkös je prisotne spomnil, da je posledica 11. septembra tudi zadrževanje podatkov (od leta 2005 je v veljavi direktiva EU o hrambi podatkov), kar ve malo ljudi, kot tudi, da lahko organi pregona posegajo v te podatke: Se pa zadnje čase v Evropi znova obuja gibanje proti hrambi podatkov. V razpravi je dr. Györkös spomnil tudi, da „internet že zdaj deluje kot 100 internetov“ in dejal, da je regulacija interneta odvisna od stopnje demokracije v posamezni državi.

Ivo Vajgl je med drugim dejal, da bo po njegovem mnenju razprava o internetu tekla še naprej, pri čemer ne gre le za tehnologijo, temveč gre za vprašanje demokratične ureditve, ureditve družbenih odnosov, odnosov med ljudmi, korporacijami itd. „Borba za transparentnost, iskrenost, je tisto, kar povečuje možnosti, da se bodo informacijsko-komunikacijske tehnologije uporabljale v korist človeštva“, je sklenil Vajgl.

Več fotografij

ž