Vajgl vodil razpravo o Kašmirju

EU parlament, Novice, Zunanja politika| 11. 7. 2012 | Ni komentarjev

print
Iva Vajgl (Zares/ ALDE) je v torek, 10. julija, v Evropskem parlamentu predsedoval razpravi o vprašanju človekovih pravic v Kašmirju. Vajgl je srečanje gostil skupaj z evropskima poslancema Philom Bennionom (LibDemsVB/ ALDE) in baronico Sarah Ludford (LibDemsVB/ ALDE).

Poleg omenjenih so v razpravi sodelovali tudi  direktor Evropskega centra za Kašmir Barrister A. Majid Tramboo, profesor na Inštitutu za družbene vede v Hagu Mansoob Murshed, direktor Centra za Kašmir v Londonu prof. Nazir Shawl, predsednik Muslimanskega delavskega gibanja dr. Zulifqar Ali in nekdanji evropski poslanec Mr. Frank Schwalba – Hoth.

Osrednja tema posveta je bilo vprašanje človekovih pravic v Kašmirju. Konec maja je namreč v okviru Sveta za človekove pravice v Ženevi potekal univerzalni periodični pregled stanja človekovih pravic v Indiji. Problem Kašmirja je zaradi geopolitične lege eden izmed najbolj žgočih konfliktov v svetu. Leži med tremi jedrskimi silami, kjer si vsaka od njih lasti del suverenosti nad Kašmirjem. Nahaja se na križišču poti do Afganistana, izpostavljen je vsem tokovom terorističnih skupin, ki delujejo na tem širšem območju. V samem Kašmirju je dovolj konfliktnega potenciala, če pa to gledamo v širšem kontekstu, potem je to eden resnih svetovnih problemov.

Seveda je ključ do rešitve v dvostranskih pogovorih med Pakistanom in Indijo, vendar je enako očitno, da ti ne bodo dali rešitve v doglednem času. Zato je podpora pri iskanju rešitve, ki jo lahko da najširša mednarodna skupnost, tudi Evropska Unija, nujna. Evropski parlament pa z vsakoletnimi konferencami usmerja pozornost politike in javnosti na odprti problem Kašmirja.

ž