Vajgl pisal turškemu ministru za zadeve EU

EU parlament, Novice, Zunanja politika| 16. 7. 2012 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE/ Zares) je pred dnevi pisal turškemu ministru za zadeve Evropske unije Egemenu Bağışu v zvezi s pridržanjem enega uglednejših upokojenih turških profesorjev dr. Kemala Gürüza.

Vajgl je v pismu pojasnil, da so evropski poslanci prejeli številna pisma tako evropskih, kot turških državljanov, pa tudi akademikov in intelektualcev, ki opozarjajo na nedopustno ravnanje turških oblasti v zvezi z aretacijo profesorja dr. Kemala Gürüza, sicer znanega zagovornika ustavnega sekularizma in sekularnih reform. O tej aretaciji je med drugim poročala revija Science.

Vajgl je v pismu ministru med drugim zapisal: „Po naših informacijah je bil prof. dr. Kemal Gürüz, star 65 let, aretiran v Ankari 25. junija 2012. Turške oblasti niso pojasnile razlogov pridržanja. Gospod dr. Gürüz je ugleden profesor, upokojeni član univerze Middle East Technical University, nekdanji predsednik turškega sveta za visoko šolstvo in sveta za tehnološke raziskave.

Kot član Evropskega parlamenta, ki sem bil vedno doslej deležen odprtega pogovora z vami in vašim ministrstvom, želim izraziti svojo veliko zaskrbljenost v zvezi s pridržanjem profesorja dr. Kemala Gürüza in vas pozivam, da pojasnite razloge za aretacijo in zagotovite, da bo primer dr. Gürüza obravnavan v skladu z mednarodno priznanimi standardi poštenosti in nepristranskosti.“

ž