Na Ljubljana Forumu o prihodnosti Evrope

Novice, Zunanja politika| 21. 9. 2012 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE/ Zares) je danes sodeloval v sklepnem delu dvodnevne konference Ljubljana Foruma z naslovom  Prihodnost mest; energetska uučinkovitost in internetna povezanost (Future of Cities; energy efficiency & being always on-line), na kateri je nastopil z referatom “Prihodnost Evrope in regionalno sodelovanje“.

Uvodoma je Ivo Vajgl ocenil, da je za Ljubljano zelo pomembno, da se vključuje v mednarodne povezave, tudi s takimi dogodki kot je Ljubljana Forum.

O prihodnosti Evrope je dejal, da je optimist in v nobenem primeru ne verjame tistim, ki omenjajo oziroma napovedujejo izstop katere izmed članic, še najmanj pa Nemčije, iz Unije. Po tem, ko se je po poletnih počitnicah Evropski parlament znova sestal, opaža, tako Vajgl, mnogo več pozitivne naravnanosti in pripravljenosti na iskanje skupnih rešitev kot odgovor na posledice globoke finančno-gospodarske in socialne krize.

Vajgl je pojasnil, da se ne pridružuje tistim, ki menijo, da bi bilo treba zavoljo učinkovitejšega odzivanja na krizo, spremeniti Lizbonsko pogodbo, saj bi to v tem trenutku vzelo preveč časa in energije, čeprav so določene spremembe potrebne. V tem primeru, napoveduje, da se bo znova okrepil regionalizem v Uniji.

Ker Vajgl v Evropskem parlamentu deluje tudi v okviru zunanjepolitičnega odbora in se ukvarja predvsem s konfliktnimi žarišči po svetu, je izpostavil pomen dejavnejše in bolj prepoznavne vloge EU pri reševanju t. im. zamrznjenih sporov, kot je na primer nerešeno vprašanje Gornjega Karabaha, izraelsko-palestinskega zastalega mirovnega procesa, dolgotrajnega čakanja Turčije na status kandidatke za članico EU. Vse to je naše, evropsko, sosedstvo in mi vsi moramo biti bolj zainteresirani, da te sosednje regije dosežejo mir in stabilno, je še dodal Vajgl.

ž