Glasovanje o statusu Palestine – zamujena priložnost

EU parlament, Novice, Zunanja politika| 1. 12. 2012 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE/ Zares) se je v zvezi z vzdržanostjo Republike Slovenije na Generalni skupščini OZN v zvezi s statusom palestine odzval s posebno izjavo za javnost.

Ivo Vajgl: “Resolucija o statusu Palestine, ki jo je sinoči z veliko večino izglasovala Generalna skupščina OZN, lahko da mirovnemu procesu na Bližnjem vzhodu odločilno vzpodbudo na poti iskanja trajne rešitve najbolj kritičnega problema v regiji. Izrael in ZDA, državi, ki sta se najbolj odločno upirali dvigu statusa Palestine na raven države članice opazovalke bosta, če želita prispevati k rešitvi bližnjevzhodne krize, morali sprejeti novo izhodišče za pogajanja, pa tudi Palestinci bodo morali v celoti in nedvoumno priznati Izraelu pravico do obstoja in mirnega sobivanja na načelu dveh prijateljskih sosednjih držav – izraelskega in palestinskega naroda.

S tem ko se je pri glasovanju vzdržala, je Slovenija  naredila nepotreben korak nazaj v svoji politiki do palestinsko-izraelskega problema. Utemeljitev MZZ, da je slovenska diplomacija to storila »ker ocenjuje, da glede na varnostne razmere na omenjenem področju, predlog resolucije ni bil vložen v okviru širših mednarodnih prizadevanj za mir v regiji« zveni celo cinično, ker je za razmere in dinamiko pogajalskega procesa značilno predvsem to, da pogajanj ni, da je mednarodna skupnost nemočna in da Izrael s sistematičnimi gradnjami naselbin po vsej površini okupiranega palestinskega ozemlja praktično prejudicira neuresničljivost rešitve dveh držav. Vse to je nedavno upošteval Evropski parlament, ko je z veliko večino glasov izglasoval podporo resoluciji Generalne skupščine OZN.

Sloveniji se torej ni bilo treba vzdrževati pri glasovanju, saj so številne članice EU resolucijo podprle. In s tem pokazale, da imajo do krize na Bližnjem Vzhodu samostojno in aktivno stališče.

ž