Primer Karba: novo ogrožanje svobode medijev

Novice| 10. 1. 2013 | 1 komentar

print
Evropska poslanca Tanja Fajon (S&D/ SD) in Ivo Vajgl (ALDE/ Zares), oba nekdanja novinarja, sta se danes s posebno skupno izjavo odzvala na primer Delovega novinarja Dejana Karbe in obsodila tovrstne pritiske na novinarje ter omejevanje novinarske avtonomije.

Tanja Fajon in Ivo Vajgla sta zapisala: “Avtoritarni posegi v medije in svobodo novinarskega dela v Sloveniji so z nezaslišanim postopkom uprave Dela proti novinarju Dejanu Karbi dosegli točko, na kateri jih je treba obsoditi kot del ogrožanja elementarnih norm slovenske in evropske demokracije in zakonitosti.

Izpodkopavanje avtonomnosti medijev kot javnega nadzora politike traja v naši državi že vrsto let. Začelo se je z bolj ali manj kriminalnimi posegi v lastniško strukturo medijev in poskusi njihove popolne podreditve politiki in posameznim strankam, nadaljuje se s sistematičnim napadom na dostojanstvo in poslanstvo javnih medijev in z nedopustnimi praksami pritiska na novinarje, posebno tiste, ki se ukvarjajo z raziskovalnim novinarstvom. Takšen novinar je tudi Dejan Karba.

Ker sva bila dolga leta tudi sama novinarja različnih medijev, opozarjava, da položaj medijev in novinarjev v Sloveniji že dolgo ni več v skladu z evropskimi standardi, zato se mora s prakso, v kateri je tudi zastraševalno kaznovanje novinarjev dovoljeno, takoj prenehati. Samo na ta način bomo v Sloveniji politiki in medijem vrnili dostojanstvo.”

ž