Pri zunanji politiki nas stvari vedno znova presenetijo

EU parlament, Govori v EP, Novice, Zunanja politika| 16. 1. 2013 | Ni komentarjev

print
V okviru rednega januarskega plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta, ki poteka ta teden v Strasbourgu, je evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE/ Zares) spregovoril o situaciji v Maliju, kjer so pred kratkim posredovale francoske vojaške sile. To točko so poslanci zaradi aktualnosti dodatno uvrstili na dnevni red, sodelovala pa je tudi visoka predstavnica EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Catherine Ashton.

Ivo Vajgl je v enominutnem nastopu dejal:

Ni dvoma, da je požar v Maliju dosegel velikost, ki je zahtevala ukrepanje. Mi, Evropa, mi, Zahod, ali nismo znali ali nismo hoteli reagirati. Francija je reagirala in jaz ne bom eden izmed tistih, ki se bo za to posebej zahvaljeval.

Želel bi si, da bi danes tudi vaš nastop, gospa Ashton, zvenel bolj kot nastop politika, vodje, kot pa nastop vojaškega poveljnika. Mi smo vedno znova presenečeni nad stvarmi, ki se nam dogajajo v svetu. Vedno znova samo reagiramo, vedno znova ne znamo predvideti stvari, čeprav so bile predvidljive. Nismo znali predvideti, kaj bodo povzročile intervencije in implozije različnih držav, vemo, o čem govorim, na drugem koncu sveta; in ta scenarij se nam bo ponavljal vse naprej in naprej, dokler ne bomo imeli koherentne politike, sposobne predvidevanja in sposobne analize. Hvala lepa.

Video-posnetek nastopa.

ž