“Najmanj slaba rešitev je konstruktivna nezaupnica”

Novice| 17. 1. 2013 | 2 komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE/ Zares) je včeraj za STA ocenil trenutne politične razmere v Sloveniji in pojasnil, kako te po njegovem odmevajo na evropskem prizorišču.

Ivo Vajgl je zapisal:
Trenutno zaradi splošnih političnih razmer v Sloveniji, za katere je značilna polarizacija kot rezultat predmodernih ideoloških razhajanj in nepripravljenosti na razumne kompromise, obstajajo samo slabe in nekoliko manj slabe rešitve. Prvi pogoj za kakršnokoli rešitev je spoštovanje minimalnih standardov evropske demokracije. To pomeni, da morajo politiki, ki so obtoženi ali osumljeni koruptivnih dejanj in so zaradi tega v sodnih postopkih, odstopiti in svoje ugovore in pritožbe uveljavljati po sodni poti – če mislijo ali čutijo, da niso krivi.

Mislim, da je v danih okoliščinah najmanj slaba rešitev konstruktivna nezaupnica na osnovi zaveze strank morebitne nove koalicije, da bodo novega mandatarja podpirale in omogočile izvajanje reformskih programov, ki so nujni za izhod iz krize. Pri oblikovanju vlade bi moral biti odločilni kriterij strokovnost.

Kolegi v Evropskem parlamentu se čudijo, da v Sloveniji tisti, ki so obtoženi koruptivnih dejanj, ne odstopijo, ali da jih takoj ne razrešijo njihove lastne stranke. Tudi finančni trgi stojijo na tleh demokracije in se zatorej odzivajo v skladu z vrednotami demokratičnih in pravnih držav, ki jih v Sloveniji v praksi zanikujemo. Slovenija ima še nekaj časa, da se uredi, ker smo majhni in posebnega zanimanja za razmere pri nas v svetu ni. Kmalu pa utegne biti drugače.

Cenim in ocenjujem samo tiste odzive strank, ki izhajajo iz spoštovanja vladavine prava. Vse ostalo, kar slišimo, je špekuliranje in barantanje, nevredno države in državljanov.

ž