Srednji vzhod: vojne ne rešujejo ničesar

EU parlament, Govori v EP, Novice, Zunanja politika| 18. 1. 2013 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE/ Zares) je kot eden izmed pobudnikov predstavil stališče poslanske skupine ALDE – Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo o predlogu resolucije o „priporočilih pregledne konference o pogodbi o neširjenju jedrskega orožja glede vzpostavitve območja brez orožja za množično uničevanje na Bližnjem vzhodu“, ki so jo evropski poslanci potrdili 17. januarja v okviru rednega januarskega zasedanja Evropskega parlamenta.

Ivo Vajgl je na plenarnem zasedanju povedal:

Spoštovani predsedujoči, ambasador Willmott, minister Crayton,

v imenu skupine liberalcev in demokratov želim izraziti jasno podporo tej resoluciji. Pozdravljam zagotovilo visoke predstavnice, da je naš interes, da se konferenca, o kateri govorimo, zgodi čim prej in hkrati obžalujemo, da je bila preložena. Verjamem, da delo ambasadorja La Jave ni bilo zaman.

Konferenca o vzpostavitvi Srednjega vzhoda kot področja brez orožja za množično uničevanja, kot jo je predvidela pregledna konferenca sporazuma o neproliferaciji, bo pomemben korak, bo nova faza v kontinuiranih naporih v smeri popolnega eliminiranja tega smrtonosnega orožja. Tisto, k čemur težimo, je “Global Zero”. Pot do tja pa bo dolga in ovinkasta.

V tem trenutku iz področja, ki ga želimo izvzeti iz oboroževalne tekme najnevarnejše vrste, dobivamo skorajda izključno informacije o stopnjevanju nevarnosti, o nasilju, uničenju civilizacijskih vrednost, o izginjanju tradicionalnih držav, o teptanju človekovih pravic.

Sprejeta obveza o neširjenju sredstev za množično uničevanje, ki je cilj konference, za katero se zavzemamo, bi bila korak v smeri zagotavljanja stabilnosti in miru v regiji. Seveda ne bo prinesla rešitve problemov, zaradi katerih krvavi Sirija, trpijo ljudje v Iraku in Libanonu, zaradi katerih živijo v negotovosti Palestinci in prebivalci Izraela. Če nam uspe ta korak, bomo imeli navdih za naslednje in potrpežljivost za iskanje političnih rešitev, ker vojne ne rešujejo ničesar.

Hvala lepa.“

Video-posnetek govora Iva Vajgla

ž