Vajgl o članstvu Hrvaške in problemu varčevalcev NLB

Novice, Zunanja politika| 11. 2. 2013 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE/ Zares) je pred dnevi sodeloval v oddaji hrvaške nacionalne televizije na temo ratifikacije pridružitvenega sporazuma za članstvo Hrvaške v EU, ki je Slovenija kot edina članica EU še vedno ni pričela, in o povezavi s problem nerešenih varčevalnih vlog v nekdanji NLB.

Med drugum je Ivo Vajgl povedal: “Že dolgo časa ponavljam eno mantro, in to je, da Slovenija ne sme biti država, ki bo, četudi za 24 ur, podaljšala rok čakanja Hrvaške, da postane članica EU. Še vedno verjamem, da se bo to zgodilo 1. julija in da pravzaprav ne bi smelo nobenih starih razlogov, da se to ne bi zgodilo. V situaciji, v kateri smo se znašli, ni več manevrskega prostora za nekakšna majhna preigravanja, diplomatska, politična, prestižna, temveč se je treba dogovoriti zelo konkretno. Mnenja sem, da je bilo modro in praktično vključiti nekakšne, tako imenovane nevtralne, strokovnjake, da pripravijo podlago za mogočo rešitev, vendar danes zadeva ni več v rokah teh strokovnjakov.

Mislim, da to, če se strokovnjaki dogovarjajo, ali se bodo sestali ali ne, pomeni nevarno izgubo časa. Mislim, da je skrajni čas, da politika prevzame odgovornost in reši to politično vprašanje. Če mislijo, da ga ne morejo rešiti, potem je to samo še en dokaz več, da imamo slabe in zelo nekonstruktivne vlade z ene in z druge strani.“

Oglejte si celoten posnetek pogovora na HRT (28. 1. 2013)

ž