Vajgl: Socialno podjetništvo je enakovredna možnost preseganja krize

EU parlament, Novice| 17. 2. 2013 | Ni komentarjev

print
16. februarja 2013 je v Slovenj Gradcu pod častnim pokroviteljstvom evropskega poslanca Iva Vajgla (ALDE/ Zares) potekal regionalni razvojni forum z naslovom S socialnim podjetništvom do samooskrbe na Koroškem, ki se ga je udeležilo več kot 60 udeleženk in udeležencev.

Foruma so se udeležili tudi župan Mestne občine Slovenj Gradec Andrej Čas, predsednica društva Naprej in vodja iniciativne skupine za ustanovitev koroške podružnice  Slovenskega foruma socialnega podjetništva Marjeta Vaupot in vodja Mladinskega kulturnega centra Slovenj Gradec Lucija Čevnik.

Evropski poslanec in častni pokrovitelj dogodka Ivo Vajgl je uvodoma izrazil zadovoljstvo, da je socialno podjetništvo tudi v zakonodajni aktivnosti Evropskega parlamenta dobilo svoje mesto, in da je po dolgem obdobju neoliberalnih receptov za gospodarsko rast in trajnostni razvoj prevladalo spoznanje, da je treba morda narediti korak nazaj in vzpostaviti enačaj med različnimi gospodarskimi modeli. Pri tem je vse, kar sodi v okvir socialnega podjetništva, pripoznano kot enakovredna možnost za preseganje krize in socialnih problemov, ki jih ta kriza ustvarja. Socialno podjetništvo v Sloveniji se  opira na najbolj trdne tradicije uspešnih gospodarstev v Sloveniji – v različnih zgodovinskih obdobjih.

Tadej Slapnik je v imenu Slovenskega foruma socialnega podjetništva (SFSP) me drugim poudaril, da se v teh dneh zaključuje javna razprava o predlogu nacionalne strategije razvoja socialnega podjetništva, ki ga bo za obdobje 2013   – 2015 sprejel vladni Svet za socialno podjetništvo in bo podlaga za pripravo programa ukrepov za spodbujanje razvoja socialnega podjetništva v Sloveniji.

Slapnik je kot pozitivno označil odločitev ministra, pristojnega za kmetijstvo, Franca Bogoviča, da ustanovi medresorsko strokovno komisijo za spodbujanje razvoja socialnega podjetništva na podeželju. Slapnik je kot član te skupine pozval prisotne h konkretnim pobudam za oblikovanje ukrepov do leta 2014, ki jih bi država finančno podprla.

Zanimivost včerajšnjega foruma je tudi, da se ga je udeležilo kar 25 potencialnih interesentov za vstop v Kooperativo PROFRUIT pridelovalcev aronije. Pomembna pridobitev pa je tudi to, da se je ob robu foruma izoblikovala iniciativna skupina za ustanovitev koroške podružnice SFSP in lokalne razvojne zadruge, ki se bo prvotno ukvarjala s samooskrbo s hrano. Vsi zainteresirani vabljeni k sodelovanju, več na spletni strani FSP.

Fotografije z dogodka

ž