Ob evropskem dnevu spomina na pravične

EU parlament, Novice, Zunanja politika| 6. 3. 2013 | Ni komentarjev

print
Evropska poslanca Niccolò Rinaldi in Ivo Vajgl iz politične skupine ALDE ob evropskem dnevu spomina na pravične jutri v Evropskem parlamentu prirejata delavnico z naslovom Spominjanje v prihodnosti; politike in prakse spominjanja za preprečevanje množičnih grozodejstev. Njen namen je predstavitev politik in praks spominjanja s ciljem preprečevati množična grozodejstva.

Evropski parlament je 10. maja lani podprl razglasitev 6. marca za „evropski dan spomina na pravične“, ki je posvečen spominu ter izraža hvaležnost in spoštovanje vsem tistim, ki so med holokavstom pomagali Judom, pa tudi vsem tistim, ki „so rešili življenja med genocidi in množičnimi poboji (kakršni so se zgodili v Armeniji, Bosni, Kambodži in Ruandi) ter drugimi zločini zoper človečnost, ki so bili storjeni v 20. in 21. stoletju“.

Delavnico „Spominjanje v prihodnosti“ je pomagal zasnovati Evropski center za mednarodne zadeve (European Centre for International Affairs) v sodelovanju z Evropskim parlamentom in ob podpori Budapeštanskega centra za mednarodno preprečevanje genocida in množičnih grozodejstev (Budapest Centre for Prevention of Genocides and Mass Atrocities), Centra za globalno varnost in upravljanje Univerze v Aberdeenu (Centre for Global Security and Governance of the University of Aberdeen) in Univerze v Groningenu.

Namen delavnice je preseči zgolj teoretske podlage, ampak predstaviti konkretne praktične izkušnje, instrumente in mehanizme na evropski ravni, ki omogočajo in spodbujajo spominjanje in preprečevanje nadaljnjih grozodejstev. V okviru celodnevnega programa bodo med drugim predstavljeni primeri različnih zakonodajnih rešitev na področju preprečevanja množičnih grozodejstev in genocida, spominjanja na žrtve in podobno.

Podrobnosti o ozadju in programu delavnice so na voljo na spletni strani ALDE.

ž