Evropski poslanci nezaželeni v Maroku

EU parlament, Novice, Zunanja politika| 6. 3. 2013 | Ni komentarjev

print
Maroška policija je danes po izstopu iz letala v Casablanci zavrnila delegacijo poslancev Evropskega parlamenta pod vodstvom Iva Vajgla (ALDE/ Zares) in jim onemogočila vstop v državo.

Maroške oblasti so tik pred zdajci, ko je bila delegacija že na poti, poslance Evropskega parlamenta obvestile, da so nezaželeni (persona non grata), čeprav so bile pravočasno obveščene o načrtovanem obisku zasedenega dela Zahodne Sahare.

V delegaciji Evropskega parlamenta so Isabella Lövin, članica skupine Zelenih, Vincent Garces, član skupine Socialistov in demokratov, in Willy Meyer, član skupine Združene evropske levice. Poslanci so trenutno na poti v Bruselj.

Vodja delegacije Ivo Vajgl je o tem dogodku dejal:
Situacija v zvezi s človekovimi pravicami v Zahodni Sahari je bila vedno skrb Evropskega parlamenta. Cilj delegacije štirih članov EP je bil zbrati dejstva o stanju na področju varstva človekovih pravic in se bolje seznaniti s situacijo na območju. Obisk je bil vnaprej načrtovan in napovedan, zato je poteza maroških oblasti, ki so se v zadnjem trenutku odločile omejiti prosto gibanje evropskim poslancem, povsem nesprejemljiva.“

Cilj obiska delegacije Evropskega parlamenta v Zahodni Sahari in v njenem glavnem mestu Laayounu je bil proučitev stanja človekovih pravic. Delegacija naj bi se sestala s predstavniki civilne družbe, Misije OZN Minurso in z lokalnimi maroškimi oblastmi.

ž