Vajgl: Maroka ne smemo obravnavati kot demokratične države

EU parlament, Novice, Zunanja politika| 12. 3. 2013 | Ni komentarjev

print
Po tem, ko so maroške oblasti 6. marca 2013 po izstopu iz letala v Casablanci zavrnile delegacijo poslancev Evropskega parlamenta pod vodstvom Iva Vajgla (ALDE/ Zares) in jim onemogočile obisk zasedene Zahodne Sahare, so se evropski poslanci danes na posebni novinarski konferenci v Strasbourgu podrobneje odzvali na dogodek, predvsem pa na stanje človekovih pravic v Zahodni Sahari.

Ivo Vajgl je o neljubem dogodku med drugim dejal, da so bili evropski poslanci po prihodu na letališče v Casablanci obravnavani na “nesprejemljiv in nehuman način, kot bi bili kriminalci, morda ‘de luxe’ kriminalci, v vsakem primeru pa kot kriminalci. Nesprejemljivo je, da maroške oblasti evropske poslance delijo na dobre in slabe.

Pismo maroškega veleposlanika pri EU, ki jih je, ko je bila delegacija že na poti v Maroko, obvestil, da niso dobrodošli, je Vajgl ocenil, kot „izjemno arogantno”.

Ob tem se je Ivo Vajgl tudi vprašal, “kaj skriva Maroko? Zakaj imajo le deklarirani prijatelji Maroka dovoljenje za obisk Zahodne Sahare?” in sklenil “Po tem, kar se je zgodilo delegaciji, Maroka ne smemo obravnavati kot demokratične države, kjer se človekove pravice spoštujejo.

Poleg Iva Vajgla so na današnji novinarski konferenci sodelovali tudi:

  • Norbert Neuser (Skupina naprednega zavezništva socialistov in demokratov, Nemčija), predsednik Integrupe za Zahodno Saharo,
  • Pino Arlacchi (ALDE, Italija), podpredsednik Integrupe za Zahodno Saharo,
  • Vicente Garcés Ramón (Skupina naprednega zavezništva socialistov in demokratov, Španija),
  • Isabellla Lövin (Skupina Zelenih/Evropske svobodne zveze, Švedska),
  • Antonio Masip Hidalgo (Skupina naprednega zavezništva socialistov in demokratov, Španija)
  • Willy Meyer (Konfederalna skupina Evropske združene levice – Zelene nordijske levice, Španija), podpredsednik odbora EP za zunanje zadeve in Integrupe za Zahodno Saharo,
  • Marco Scurria (Poslanska skupina Evropske ljudske stranke, Italija).

Ob tem velja omeniti, da sta bila evropska poslanca Willy Meyer and Antonio Massip Hidalgo prisotna na sojenju štiriindvajsetim sahravijskim aktivistom iz taborišča Gdeim Izik, ko so jim bile izrečene visoke zaporne kazni, tudi dosmrtna, in sta ocenila, da sojenje ni zagotavljalo spoštovanja pravic obsojencev, kot je domneva nedolžnosti, pravica do zagovora, pravica do poštenega sojenja, pravica do neodvisnega sodnega postopka idr.

Poleg že omenjenega končnega poročila posebnega poročevalca Združenih narodov Juana Mendéza, ki opisuje primere hudih kršitev človekovih pravic v Maroku in na zasedenih območjih Zahodne Sahare, velja spomniti tudi na poročilo ameriškega State Departmenta, ki je jeseni lani v poročilu ameriškemu Kongresu kritiziral Maroko zaradi kršitev človekovih pravic v Zahodni Sahari in o tem izrazil veliko zaskrbljenost.

Posnetek novinarske konference (v angleščini)

ž