Za evropsko podporo socialnemu podjetništvu

EU parlament, Govori v EP, Novice| 14. 3. 2013 | Ni komentarjev

print
Socialnemu podjetništvu je treba zagotoviti enako pravno mesto v svobodni konkurenci različnih vrst gospodarstva in zato je potrebno zagotoviti tudi ustrezen sistemski okvir, je danes na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v razpravi o evropskem statutu za vzajemne družbe poudaril evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE/Zares).

Dejal je tudi, da je socialno podjetništvo v pogojih krize upanje za veliko ljudi v stiski in ustvarja priložnosti za zaposlovanje in reševanje socialnih problemov. Vajgl je ob tem menil, da so bile različne oblike socialnega podjetništva, kot je zadružništvo, v številnih državah ki imajo za sabo izkušnjo socializma, stigmatizirane zaradi ideoloških razlogov. Danes so ti razlogi nepomembni in evropske zakonodajne pobude podpirajo nove možnosti za vse oblike gospodarjenja in ustvarjanja nove vrednosti.

Evropski parlament je danes na predlog italijanskega poslanca Luigija Berlinguerja sprejel „resolucijo s priporočili Komisiji o statutu evropske vzajemne družbe“, ki podpira vse oblike socialnega podjetništva in se zavzema za sistemsko ureditev čezmejnega sodelovanja podjetij, ki delujejo na podlagi v vzajemnosti.

ž