Vajgl poudaril pomen tajvanske donacije za otroke v Zahodni Sahari

EU parlament, Novice, Zunanja politika| 20. 3. 2013 | Ni komentarjev

print
Včeraj popoldne se je v Evropskem parlamentu uspešno sklenila donatorska slovesnost, ki sta jo priredila evropska poslanca Ivo Vajgl (ALDE/ Zares) in Pino Arlacchi (S&D, Italija). Dogodek je potekal pod naslovom „Z ljubeznijo iz Tajvana – tajvanska humanitarna pomoč sahravijskemu ljudstvu Zahodne Sahare“.

Tajvan je namreč na pobudo evropskega poslanca Iva Vajgla humanitarni organizaciji Funadacija Mundabat doniral 105.370 ameriških dolarjev, ki bodo namenjeni za šolsko prehrano otrok v begunskih taboriščih Zahodnih Saharcev.

Evropski poslanec Ivo Vajgl se je na slovesnosti tajvanskemu veleposlaniku zahvalil za finančno pomoč Tajvana, ki jo bodo prejeli sahravijski otroci, ki niso tako preskrbljeni kot mi. Poudaril je, da je Tajvan humanitarno dejaven po vsem svetu in da je tokrat prvič, ko pomagajo tudi Zahodnim Saharcem, ki že več kot trideset let bivajo v begunskih taboriščih.

Donacijski sporazum sta slovesno podpisala predstavnika tajvanskih oblasti in organizacije Mundabat, ki je vključena v številna mednarodna humanitarna združenja in je dejavna na različnih območjih po svetu, kjer se civilno prebivalstvo sooča s humanitarnimi krizami (od Palestine do Nikaragve idr.).

Vajgl je pojasnil, da je imel pred dvema letoma sam priložnost obiskati sahravijska begunska taborišča v Tindufu in ostalih krajih, ki velikim težavam in potrebam navkljub ves čas dokazujejo, da so Zahodni Saharci izjemno dostojanstveni ter pripravljeni in sposobni, da si pomagajo sami.

Pobuda za to humanitarno pomoč je, kot je včeraj pojasnil Vajgl, nastala ob takratnem obisku in po srečanju z otroki v taborišču, zato je vesel, da se bo ta humanitarna pomoč uresničila prek te donacije.

Finančna pomoč bo namenjena za šolsko prehrano otrok, ki v begunskih taboriščih množično trpijo zaradi podhranjenosti in slabokrvnosti, saj v zahodno-saharski puščavi ni mogoče pridelati hrane in je sahravijsko prebivalstvo v celoti odvisno od mednarodne pomoči in donacij.

Pomoč v hrani ne rešuje povsem težav s prehrano, ki se iz dneva v dan še zaostrujejo ter škodijo otrokom in skupinam s posebnimi potrebami. Čeprav je vlada v Zahodni Sahari, po navedbah organizacije  Mundabat, z učinkovitim sistemom izobraževanja uspela doseči skoraj 100-odstotno pismenost Sahravijcev, pa težave s prehranjevanjem in z zdravjem negativno vplivajo na nadaljnje izobrazbene možnosti mladih. Tajvanska finančna pomoč bo porabljena za dopolnitev jutranjih in opoldanskih obrokov s svežimi in kakovostnimi živili za 450 otrok.

Nagovor gostitelja I. Vajgla

Nagovor soorganizatorja, evropskega poslanca Pina Arlacchija

Slovesni podpis donacijskega sporazuma

Skupinska fotografija

ž