Vajgl sprejel nekdanjega palestinskega nogometaša Mahmouda Sarsaka

EU parlament, Novice, Zunanja politika| 9. 4. 2013 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl se je danes popoldne v Evropskem parlamentu sestal z Mahmoudom Sarsakom, ki so ga izraelske oblasti leta 2009 zajele, ko je skušal iz Gaze priti na Zahodni breg, da bi sodeloval na nogometni tekmi, saj je bil v tistem času član palestinske nogometne reprezentance in je imel za vstop na Zahodni breg ustrezno dovoljenje.

Sarsak je bil priprt in zasliševan trideset dni, očitano, čeprav brez dokazov, mu je bilo članstvo v islamističnem gibanju džihad, kar je sicer zanikal. Izraelske oblasti so ga na podlagi zakona, ki omogoča neomejeno dolgo pridržanje Palestincev iz Gaze v priporu, tri leta zadrževale v priporu brez sojenja. Pridržanje je utemeljeno na ukazih, ki so jih izraelske oblasti zbrale na tajen način in Sarsaku in njegovemu odvetniku niso znane, kar je v nasprotju z načeli mednarodnega prava o varstvu človekovih pravic.

Sarsak se je proti takemu ravnanju izraelskih oblasti boril tudi z gladovno stavko, kar je resno ogrozilo njegove zdravje in življenje. Prizadeval si je, da bi pridobil vsaj status vojnega ujetnika. Po mnogih protestih po svetu in ob zelo načetem zdravju, ko je izgubil polovico svoje običajne teže, so izraelske oblasti Mahmouda Sarsaka izpustile 10. julija lani.

ž