Konferenca SLOVECRO – vzajemen interes Hrvaške in Slovenije

Novice, Zunanja politika| 12. 4. 2013 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl je včeraj, 11. aprila 2013, kot častni pokrovitelj odprl tridnevno mednarodno konferenco “SLOVECRO“, ki poteka v Biogradu na Moru na Hrvaškem, pripravlja pa jo Inštitut INEA za jugovzhodno Evropo v sodelovanju s Skupnostjo občin Slovenije, Ministrstvom za regionalni razvoj in evropske sklade Republike Hrvaške, Skupnostjo občin Hrvaške in drugimi organizacijami. Konferenco, ki jo je finančno podprla politična skupina ALDE v Evropskem parlamentu, je mogoče spremljati v živo prek spleta.

Vajgl je v otvoritvenem govoru poudaril, da morajo biti vsi, ki odločajo, zlasti pa predstavniki lokalnih skupnosti Republike Hrvaške, pogumni in inovativni pri pripravi in uresničitvi zastavljenih projektov, ki jih bodo lahko prijavili za črpanje nepovratnih evropskih sredstev.

»Pri tem je izmenjava izkušenj s Slovenijo lahko izredno koristna, in me veseli, da v ozračju ponovnega zaupanja in sodelovanja prihaja do takšnih srečanj, kot je tudi konferenca SLOVECRO, kjer gre za vzajemne interese in izmenjavo mnenj ter izkušenj. Hrvaška bo veliko pridobila s članstvom v Evropski uniji, zato je zelo pomembno, kdo vas predstavlja v Evropskem parlamentu in kdo odloča o vaši usodi. Zato je tudi izjemno pomembno, da je udeležba na prihajajočih volitvah v Evropski parlament čim večja«, je poudaril Vajgl.

Otvoritvenemu delu je sledila dobro obiskana novinarska konferenca, na kateri so poleg Iva Vajgla sodelovali tudi namestnik ministra za regionalni razvoj in evropske sklade Republike Hrvaške Venko Čurlin, sopredsedujoča organizacijskemu odboru konference Tadej Slapnik in Mario Čelan, podžupan mesta Biograd na Moru Marijan Stopfer,  župan Novske in predstavnik Združenja hrvaških mest Antun Vidaković, predstavnik Skupnosti občin Slovenije Leo Kremžar, predsednik Društva slovensko hrvaškega prijateljstva Božo Dimnik, podpredsednik Poslovnega kluba slovensko hrvaških gospodarstvenikov Vladimir Tonaj in ekonomski svetovalec na Veleposlaništvu RS na Hrvaškem Bojan Škoda.

Govorniki so se strinjali, da je konferenca izjemno pomembna, saj bo Hrvaška po vstopu v Evropsko unijo upravičena do določenih finančnih sredstev EU, zato so izkušnje Slovenije pri tem, primeri dobrih praks črpanja  sredstev EU na področju turizma, zaposlovanja, gospodarstva, socialnega podjetništva, komunalne infrastrukture, okolja, športa, izobraževanja, energetike, kulture, kmetijstva in mladih v finančni perspektivi 2007 – 2014 v Sloveniji, še kako dobrodošli in dragoceni za bodočo članico, tudi v luči dobrega dosedanjega medsebojnega sodelovanja in prijateljstva med obema narodoma.

Video-prispevek o konferenci (v hrvaškem jeziku)

Otvoritveni nagovoro Iva Vajgla na konferenci SOVECRO, Biograd na moru, 11. 4. 2013

Novinarska konferenca "SOVECRO", Biograd na moru, 11. 4. 2013

ž