Komisija odgovorila Vajglu o urejanju položaja invalidov

EU parlament, Novice| 15. 4. 2013 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl je 21. februarja Evropski komisiji zastavil pisno poslansko vprašanje, v katerem je podpredsednico Evropske komisije in komisarko za pravosodje, človekove pravice in državljanstvo Viviane Reding med drugim spomnil, da bi moral biti po njenih napovedih Evropski akt o dostopnosti sprejet že konec leta 2012.

Vajgl je Komisijo opozoril tudi, da EU še vedno ni ratificirala Izbirnega protokola h Konvenciji Združenih narodov o pravicah invalidov iz leta 2006, ki natančneje določa možnost pritožbe zaradi kršenja določil Konvencije.

V skladu s Poslovnikom Evropskega parlamenta je Komisija Vajglu pisno odgovorila 11. aprila 2013. Med drugim komisarka Reding zagotavlja, da priprave Evropskega akta o dostopnosti dobro napredujejo, o čemer je zapisala: „Akt želi izboljšati delovanje notranjega trga za proizvodnjo blaga in nudenje storitev, dostopnih invalidom“.

Ob tem je komisarka pojasnila, da je Komisija konec lanskega leta predstavila tudi predlog direktive o dostopnosti spletišč organov javnega sektorja. Komisija pričakuje, da bo poročilo o prvih letih izvajanja Evropske strategije o invalidnosti 2010–2020 izdala še letos, saj da je že v pripravi.

Odgovor_Komisije_invalidi_110413

ž