Vajgl razpravljal o bodoči novi članici EU Hrvaški

EU parlament, Govori v EP, Novice, Zunanja politika| 17. 4. 2013 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl je danes v popoldanskem delu plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta razpravljal o skorajšnji novi članici EU Hrvaški v okviru točke dnevnega reda „Celovito poročilo Komisije o spremljanju Hrvaške za leto 2012“.

Govor Iva Vajgla:

“Spoštovani predsednik,

rad bi izrazil zadovoljstvo skupine ALDE, da je Hrvaška zaključila zadnjo fazo približevanja EU, da je preteklo nedeljo na prvih neposrednih volitvah izvolila svoj ducat članov Evropskega parlamenta in da je na hitri stezi, ko uresničuje svojo več kot dve desetletji staro željo postati polnopravna članica EU prvega julija.

To je, mimogrede, najlepši mesec, posebej na najlepšem morju na svetu, na Jadranu.

Hrvaška je izpolnila vse pogoje za članstvo, tudi tiste, ki so veljali samo zanjo. Verjetno bo zgodovina menila, da je bila Hrvaška predolgo v čakalnici in da je vstopila v EU v trenutku, ko je Unija v slabši formi, kot je bila pred leti. Verjetno je to tudi eden izmed razlogov rekordno nizke udeležbe hrvaških volivcev na nedeljskih volitvah.

Kljub temu je nesporno, da se Hrvaški s članstvom v EU odpirajo velike razvojne možnosti, proces usklajevanja domače zakonodaje s standardi EU pa je, pod odličnim nadzorom Komisije, ki si zato zasluži posebno priznanje, prispeval k temu, da je Hrvaška na članstvo pripravljena dobro, verjetno bolje, kot mnoge članice, ki so prehodile isto pot pred njo.

Prilagajanje demokratičnim standardom je proces, ki traja in se dopolnjuje. Posebej to velja za dosledno uveljavljanje pravne države, spoštovanje manjšin, izkoreninjenje korupcije in celjenje ran, povzročenih med vojnami in spopadi v preteklosti. Kot v številnih državah v regiji – danes smo tukaj slišali nekaj podobnega v razpravi o Madžarski, je tudi na Hrvaškem politični diskurz pogosto nepotrebno oster in napadalen, spoštovanje drugačnih vrednot in tradicij pa bolj neobvezno.

Spoštovani kolegi, Hrvaška bo dodana vrednost Evropski uniji. Za to se bomo morali potruditi tako Hrvati kot mi. Hvala lepa.”

ž