Vajgl med predlagatelji priznanja suženjstva in kolonizacije v Evropi

EU parlament, Novice| 9. 5. 2013 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl je eden izmed enajstih predlagateljev pisne izjave o razglasitvi evropskega dne za priznanje žrtev evropske kolonizacije in kolonialnega suženjstva, ki bo v postopku do 15. julija 2013. Poslanke in poslanci – predlagatelji prihajajo iz petih različnih političnih skupin v Evropskem parlamentu.

Pomemben cilj te pobude je okrepiti ozaveščenost evropske javnosti o posledicah suženjstva in kolonizacije, ki sta se v preteklosti odvijala pod „evropsko zastavo“.

Predlog izjave opozarja na hude posledice evropske kolonizacije, ki niso le gospodarskega in političnega značaja, temveč tudi identitetnega oziroma kulturnega. V predlogu, ki so ga v zakonodajni postopek vložili 17. aprila,  poslanci opozarjajo tudi, da je evropska kolonizacija „med drugim odvzela koloniziranim ozemljem njihovo življenjsko silo in negativno vplivala na njihove razvojne zmogljivosti.“

V Evropi se je suženjstvo končalo pred 165 leti, Francija pa je razglasila 10. maj za uradni dan spomina na trgovino s sužnji in kolonialistično suženjstvo ter njuno odpravo. To je močno politično sporočilo, ki ga želijo predlagatelji pisne izjave prenesti na evropsko raven.

Genocid nad avtohtonim prebivalstvom na ameriških tleh, trgovanje s sužnji in zasužnjevanje temnopoltih ter kolonizacija afriških in azijskih dežel v 19. stoletju s ciljem povečanja gospodarske rasti evropskih držav predstavljajo neizbrisen dolg Evrope. Danes smo v Evropski uniji dolžni priznati in prevzeti breme tega dela evropske zgodovine, da bi potomcem kolonizatorjev in koloniziranih omogočili gojiti skupni evropski spomin.

Predlagatelji pisne izjave pozivajo Evropsko komisijo in Svet, da podpreta pobudo. Pisno izjavo lahko sprejme Evropski parlament na predlog vsaj desetih poslancev parlamenta. Da bi bila pisna izjava sprejeta, jo mora v skladu s Poslovnikom Evropskega parlamenta podpisati najmanj 378 poslancev.

Pisna_izjava_kolonizacija

ž