Na pobudo Iva Vajgla v Sloveniji na obisku parlamentarno-vladna delegacija Republike Azerbajdžan

Novice, Zunanja politika| 14. 5. 2013 | Ni komentarjev

print
V Sloveniji se bo na povabilo Odbora za zunanjo politiko Državnega zbora in na pobudo evropskega poslanca Iva Vajgla med 16. in 18. majem 2013 mudila petčlanska delegacija Republike Azerbajdžan.

V delegaciji, ki jo vodi poslanec in vodja azerbajdžanske delegacije pri Parlamentarni skupščini EURONEST Elkhan Suleymanov, bodo tudi poslanci Fazil Mustafa (predsednik stranke Preporod), Gudrat Hasanguliyev (predsednik stranke Azerbajdžanska ljudska fronta) in Jeyhun Osmanli (soustanovitelj mladinskega gibanja IRELI) ter minister za industrijo in energetiko Republike Azejrbadžan Natiq Aliyev.

Azerbajdžanska parlamentarno-vladna delegacija se bo v petek, 17. maja 2013, dopoldne srečala s predsednikom Državnega zbora Jankom Vebrom ter se udeležila pogovora s članicami in člani Odbora za zunanje zadeve pod vodstvom njegove predsednice Janje Klasinc. Teme pogovora bodo med drugim razmere na Gorskem Karabahu in gospodarsko sodelovanje med državama.

Delegacijo bo v petek zjutraj sprejel minister za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Stanko Stepišnik, zgodaj popoldne pa tudi predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek.

Delegacija se bo sestala tudi z nekaterimi slovenskimi gospodarstveniki, ki jih zanimajo možnosti gospodarskega sodelovanja v Azerbajdžanu.

V okviru obiska bo azerbajdžansko-vladna delegacija v spremstvu evropskega poslanca Iva Vajgla v četrtek, 16. maja 2013, popoldne,  predvidoma ob 15’20h, v Čepovanu položila venec na grob narodnega heroja Mehdija Huseynzadeha – Mihajla. Delegacija bo pot nadaljevala v Šempas, kjer jih bo predvidoma ob 16’30h sprejel župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon.

Gostje si bodo ob tem ogledali spominsko sobo, posvečeno azerbajdžanskemu heroju Mehdiju Huseynzadehu – Mihajlu, ki je v drugi svetovni vojni kot član ruskega bataljona v okviru IX. korpusa padel l. 1944 v Vitovljah. Spominsko sobo sta  junija 2011 odprla predsednika obeh držav Ilham Alijev in  dr. Danilo Türk.

ž