Uspešen obisk parlamentarno-vladne delegacije Republike Azerbajdžan v Sloveniji

Novice, Zunanja politika| 17. 5. 2013 | Ni komentarjev

print
V Sloveniji se včeraj in danes na povabilo Odbora za zunanjo politiko Državnega zbora in na pobudo evropskega poslanca Iva Vajgla mudi petčlanska delegacija Republike Azerbajdžan.

V delegaciji, ki jo je vodil poslanec in vodja azerbajdžanske delegacije pri Parlamentarni skupščini EURONEST Elkhan Suleymanov, so tudi poslanci Fazil Mustafa (predsednik stranke Preporod), Gudrat Hasanguliyev (predsednik stranke Azerbajdžanska ljudska fronta) in Jeyhun Osmanli (soustanovitelj mladinskega gibanja IRELI) ter minister za industrijo in energetiko Republike Azejrbadžan Natiq Aliyev.

Danes dopoldne se je azerbajdžanski minister za industrijo in energetiko Republike Azerbajdžan Natiq Aliyev srečal z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Stankom Stepišnikom in pogovore ocenil kot uspešne ter obetavne. Minister Natiq Aliyev je tudi na pogovorih v Državnem zboru poudaril, da je gospodarsko sodelovanje med državama še razmeroma skromno, da pa obstaja na obeh straneh velike priložnosti za razvoj nadaljnjega gospodarskega, pa tudi kulturnega sodelovanja, saj so politični odnosi med državama že zdaj na visoki ravni.

Azerbajdžansko parlamentarno-vladno delegacijo je v spremstvu evropskega poslanca Iva Vajgla v Državnem zboru najprej sprejel predsednik Državnega zbora Janko Veber, ki je v pogovoru med drugim poudaril njegovo osebno pripravljenost ter pripravljenost Državnega zbora za spodbujanje odnosov med državama na vseh ravneh.

Azerbajdžanska stran je predsedniku Državnega zbora zagotovila, da je Republika Azerbajdžan zelo zainteresirana za sodelovanje s Slovenijo v različnih smereh. Pojasnili so tudi, da je njihova strategija povečati vlaganja v države članice EU.

Poslanec in vodja azerbajdžanske delegacije pri Parlamentarni skupščini EURONEST Elkhan Suleymanov je ob tem menil, da bo tudi ta obisk pomembno prispeval k okrepitvi odnosov med državama in se Državnemu zboru zahvalil za gostoljubnost in priložnost, da so lahko obiskali Slovenijo.

V pogovoru s članicami in člani Odbora Državnega zbora za zunanjo politiko pod vodstvom njegove predsednice Janje Klasinc so člani azerbajdžanske delegacije podrobno predstavili svoje videnje problema Gorskega Karabaha, katerega reševanje traja že dvajset let, vendar doslej razmeroma neuspešno.  Beseda pa je tekla tudi o priložnostih okrepitve gospodarskega sodelovanja, ne le na področju energetike, temveč tudi na področju nanotehnologije, informacijsko-komunikacijskih tehnologij, turizma in drugih.

Ivo Vajgl je ob  tem dejal, da se Azerbajdžan razvija v smeri parlamentarne demokracije, v smeri vrednot, na katerih temelji tudi Evropska unija. Poudaril je, da je pri reševanju odprtih vprašanj, kakršno je vprašanje Gorskega Karabaha, ključnega pomena dialog. Dialog Evropske unije z Azerbajdžanom je prijateljski, dovolj kritičen in konstruktiven, da vodi do pravega cilja, ki je v obojestranskem interesu Unije in Azerbajdžana. Vajgl je izrazil prepričanje, da lahko Slovenija s svojim glasom in pogumom, ki ga je večkrat pokazal tudi Odbor za zunanje zadeve, prispeva k ustvarjanju pogojev za razrešitev vprašanja Gorskega Karabaha.

V izjavi za medije, ki je sledila, je evropski poslanec Ivo Vajgl med drugim dejal, da v Evropski uniji gledamo na Azerbajdžan kot na partnersko državo, ki se je pogumno lotila reform na vseh področjih. Trden pravni sistem, spoštovanje pravne države in svobode medijev nedvomno sodijo med ta področja. Vajgl je še dodal, da je azerbajdžanskim sogovornikom večkrat pojasnil, da je svoboda medijev zelo pomembna, da je „tudi en bloger, ki ga nekdo preganja zaradi zapisanega bloga, preveč.“

V popoldanskem delu se je azerbajdžansko parlamentarno-vladna delegacija v spremstvu evropskega poslanca Iva Vajgla sestala tudi s predsednico Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek.

Delegacija se bo sestala tudi z nekaterimi slovenskimi gospodarstveniki, ki jih zanimajo konkretne priložnosti za gospodarsko sodelovanje v Azerbajdžanu.

Azerbajdžanska parlamentarno-vladna delegacija je včeraj v Čepovanu v spremstvu evropskega poslanca Iva Vajgla položila venec na grob narodnega heroja Mehdija Huseynzadeha – Mihajla. V Čepovanu je visoke goste pozdravil predsednik Društva prijateljstva Slovenije in Azerbajdžana Ivan Bašin, v spominski sobi, posvečeni junaku Mihajlu v Šempasu, pa jih je sprejel tudi župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon s sodelavci.

Na pogovoru s predsednikom Državnega zbora Jankom Vebrom

Na pogovoru pri predsedniku Državnega zbora Janku Vebru

Izjava za medije v Državnem zboru

Izjava za medije v Državnem zboru s predsednico OZP Janjo Klasinc in vodjo delegacije g. Elkhanom Suleymanovim

Oglejte si celotno foto-galerijo

ž