Vajgl podprl akcijo Za možgane

Novice| 22. 5. 2013 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl je na povabilo društva Sinapsa, slovenskega društva za nevroznanost, podprl akcijo Za možgane, ki v okviru evropskega meseca možganov poteka v Sloveniji – predvsem z namenom boljše obveščenosti in osveščenosti javnosti in odločevalcev o boleznih možganov in njihovih posledicah.

Zaradi teh bolezni je, kot navajajo v društvu Sinapsa, prizadeta kar tretjina Evropejcev, družbeni stroški okrevanja po bolezni pa so izjemno visoki. Tako so po njihovih podatkih  skupni stroški možganskih bolezni v Sloveniji za leto 2010 ocenjeni na dobri 2,4 milijarde evrov.

Ob tej priložnosti je društvo Sinapsa pripravilo tudi Manifest za možgane, ki ga je podpisal tudi evropski poslanec Ivo Vajgl. V pismu podpore društvu Sinapsa pa je med drugim zapisal: „Enako kot družbeni stroški kot posledica bolezni možganov pa so pomembne tudi težave, ki jih imajo oboleli pri enakovrednem vključevanju v družbeno življenje, čemur velja prav tako posvetiti pozornost.“

Pobudniki Manifesta med drugim navajajo, da je eden izmed ciljev za naslednje desetletje „zasnovati in uresničiti nacionalni program izobraževanja o možganih v zdravju in bolezni in o nevroznanstvenem raziskovanju“ ter zagotoviti dovolj sredstev za znanstvene raziskave na področju nevro-znanosti.

Pobudniki bodo konec maja Manifest s podpisi posredovali slovenski vladi in jo pozvali, naj v znak podpore razglasi tretjo sredo v marcu za Slovenski dan možganov.

ž