Iz razprave o vračanju premoženja državam „arabske pomladi“

EU parlament, Govori v EP, Novice, Zunanja politika| 22. 5. 2013 | Ni komentarjev

print
V današnji popoldanski razpravi v okviru plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta o vračanju ukradenega premoženja in denarja državam “arabske pomladi” je evropski poslanec iz skupine liberalcev ALDE Ivo Vajgl poudaril, da je po začetnih pozitivnih izjavah in napovedih hitrega ukrepanja aktivnost evropskih držav zastala. Ljudje v prizadetih državah in njihove vlade, ki so si veliko obetali od zamrznjenih in vrnjenih sredstev, so upravičeno razočarani, saj je doslej priteklo nazaj le mano denarja.

Vajgl je opozoril, da so odtujena sredstva na računih nekdanjih diktatorjev in politikov držav, kjer je prišlo do ljudskih vstaj, samo manjši del odtujenega bogastva. Skorumpirani politiki so dobili samo provizije, medtem ko so večino sredstev pobrale multinacionalke in jih prenesle v države, kjer je ta denar varen, ker s svojo zakonodajo bolj ščitijo tiste, ki so jemali, kot tiste, ki jim je bilo odvzeto.

Vajgl se je zato zavzel za aktivnejšo vlogo Evropske komisije pri koordinaciji vračanja odtujenega bogastva, kot tudi za spremembo pogleda na ropanje naravnih bogastev, ki še vedno poteka na Bližnjem vzhodu, v Afriki, Aziji in Latinski Ameriki. Tudi multinacionalni koncerni bi morali položiti račune za svoje početje, je poudaril Vajgl.

ž