Konsenz in sodelovanje političnih strank ključna pri reformah

Novice| 29. 5. 2013 | Ni komentarjev

print
Evropski  poslanec Ivo Vajgl se je v posebni izjavi za medije odzval na danes predstavljene ocene Evropske komisije o  nacionalnih reformnih programih ter programih stabilnosti, med katerimi je tudi ocena za Slovenijo.

Izjava Iva Vajgla: “Priporočila Evropskega sveta Sloveniji, ki so jih danes predstavili v Evropski komisiji, je mogoče oceniti kot vzpodbudna, razumevajoča in aktivna. Poudarek je na pričakovanju, da bo Slovenija nadaljevala z reformami, od katerih so bile nekatere sprejete v zadnjem času, in ki – to smo vedeli tudi sami – potrjujejo prepričanje, da se lahko  država izvije iz primeža krize z lastnimi močmi, torej brez ‘zloglasne trojke‘ kot svetovalca in vodnika.

Evropski svet in Komisija se v svojih priporočilih in ocenah nista postavila na piedestal z dvignjenim prstom, ampak začrtala pot, po kateri je treba iti in po kateri stopajo tudi druge države članice EU, ki se borijo s krizo.

Ni mogoče spregledati, da je v odzivu na nacionalni reformni program posebej izpostavljena široka podpora reformnim ukrepom v zadnjem času. Gotovo je, da sta konsenz in sodelovanje vseh političnih strank pri teh reformah ključna. Če v Sloveniji takšnega sodelovanja ne moremo zagotoviti, bomo padli na zgodovinskem izpitu zrelosti.”

ž