„Krizo se premaguje skupaj“

Novice| 31. 5. 2013 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl se udeležil konference z naslovom Dnevi čezmejne socialne ekonomije, ki včeraj in danes poteka v Šempetru pri Gorici na sedežu Občine Šempeter – Vrtojba.

Dogodek v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija – Italija 2007 – 2013 med drugim organizirajo združenje kooperativ Furlanije – Julijske krajine, RRA Severne Primorske d.d., Občina Šempeter – Vrtojba, Zavod RS za zaposlovanje v Ljubljani, Goriška pokrajina in drugi.

Danes so se konference udeležilitudi  članica italijanskega senata Tamara Blažina, predsednik Deželnega sveta Furlanije – Julijske krajine Franco Iacop, župan Gorice Ettore Romoli, državni sekretar na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Dejan Levanič v imenu ministrice dr. Anje Kopač in drugi.

Evropski poslanec Ivo Vajgl je v svojem nagovoru uvodoma spomnil, da so današnji odnosi med Slovenijo in Italijo zelo drugačni kot nekoč, bistveno manj obremenjeni in bolj prijateljski, danes je očitno, da smo del skupnega kulturnega prostora. Ko je še kot mlad novinar in dopisnik RTV Slovenija služboval v Trstu, je lahko samo sanjal o taki skupni konferenci, kot včeraj in danes poteka v Gorici, je poudaril Vajgl.

Kot evropski poslanec je bil dve leti član Posebnega odbora za finančno, gospodarsko in socialno krizo, ki je na koncu sprejel zaključno poročilo, v katerem je, ne po naključju, pravi Vajgl, tudi socialno podjetništvo dobilo pomembno mesto, skupaj z zeleno ekonomijo in dejavnostmi, povezanimi z varovanjem okolja. Na tem področju, je dejal Vajgl,  v Sloveniji “na žalost nismo ravno šampioni”, tudi zaradi nesmiselnega projekta TEŠ 6.

V nagovoru ni mogel mimo, pred dnevoma objavljenega poročila Evropske komisije o slovenskem reformnem programu. Dejal je, da je poročilo Komisije tako, kot je edino lahko – konstruktivno in dobronamerno, saj drugačnega ne bi mogli pričakovati. Veseli ga, da je bilo to poročilo Komisije tako sprejeto v Italiji in v Sloveniji, saj je eno izmed sporočil med vrsticami tudi to, da se „krizo premaguje skupaj“ in da je treba sodelovati ne glede na medsebojne strankarske razlike.

ž