Vajgl prejemnik mednarodne nagrade Giovanni Losardo

Novice, Zunanja politika| 21. 6. 2013 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl bo jutri na slovesni podelitvi v italijanskem Cetraru v provinci Cosenza na Kalabriji prejel mednarodno nagrado Giovanni Losardo. Vajglu bo nagrada podeljena v „mednarodni sekciji“, nagrado pa bodo prejeli tudi drugi zaslužni posamezniki, dejavni na različnih področjih. Letos je častni pokrovitelj nagrade Evropski parlament.

Iz utemeljitve nagrade Ivu Vajglu med drugim izhaja, da so predlagatelji prepoznali tako njegovo novinarsko, kot tudi dolgoletno diplomatsko in politično delovanje. Med drugim so zapisali: „Vajgl je bil vselej kritičen do krivičnih politik. Tudi, ko je bila za to obtoževana Slovenija, kot v primeru izbrisanih, ko so bili tisoči jugoslovanskih rezidentov umaknjeni iz javnih registrov in so jim bile odvzete socialne in politične pravice.“

V zvezi z Vajglovim delovanjem na področju mednarodnih odnosov pa so v utemeljitvi med drugim zapisali: „Vajgl je vedno pripravljen dati glas vsem stranem v primeru konfliktov“, zavezan je spodbujanju dialoga med stranmi, kot denimo v primeru palestinsko-izraelskega spora,  Zahodne Sahare, konflikta na Gorskem Karabahu in podobno.

Nagrado vsako leto, tokrat že enajstič, podeljuje leta 2003 ustanovljeni Eksperimentalni laboratorij Giovanni Losard in je posvečena spominu na italijanskega politika  Giovannija Losarda. Losardo se je kot politik predano in pogumno boril proti organiziranemu kriminalu in korupciji, tudi proti kalabrijski kriminalni združbi ‘Ndrangheta, ki ga je 21. julija 1980 umorila na poti domov, ko se je vračal s seje občinskega sveta v Cetraru.

Mednarodni nagradi Giovanni Losardo predseduje evropski poslanec iz vrst socialistov Pino Arlacchi in je posvečena novinarstvu ter boju za zakonitost.

Članek o prejemnikih nagrade, Gazzetta dello Sud, 19. junij 2013

ž