Razmisleki o položaju koroških Slovencev in liberalizmu v Avstriji in Sloveniji

Novice, Zunanja politika| 5. 7. 2013 | Ni komentarjev

print
Danes je v Ljubljani, v Hiši EU, v organizaciji evropskega poslanca Iva Vajgla v okviru njegovega projekta Razmisleki* potekal potekal javni pogovor z naslovom 60 minut za vprašanji, kdo so liberalci v Avstriji in Sloveniji; avstrijska Koroška – včeraj, danes, jutri.

Gosta sta bila ugledna koroška Slovenca dr. Angelika Mlinar, predsednica avstrijske stranke Liberalni forum, ter dr. Borut J. Sommeregger, nekdanji poslanec v državnem zboru in avtor več knjig o koroških Slovencih.

Tema javnega pogovora je bil položaj slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem po tem, ko so spomladi leta 2011 avstrijska zvezna vlada, vlada avstrijske Koroške in koroški Slovenci sklenili dogovor o dvojezičnih krajevnih napisih na avstrijskem Koroškem, ter, kaj se dogaja z liberalizmom v Avstriji in Sloveniji.

Ivo Vajgl je v pogovoru med drugim pojasnil, da je „heiderizem“ v Evropski uniji postal blagovna znamka in bo „za vedno ostal prepoznavna tema“. O odnosu avstrijskih oblasti do slovenske narodne skupnosti v Avstriji je kritično dejal, da je „švejkovska“ pasivnost Dunaja nesprejemljiva. Kritičen pa je bil tudi do slovenske uradne politike in njenega odnosa do koroških Slovencev, saj se po njegovem prepričanju ne zaveda, da „manjšine niso dinozaver, temveč so nekaj, kar odlikuje Evropo“.

Dr. Angelika Mlinar je v pogovoru med drugim dejala, da nikoli ni razumela nekako ciničnega odnosa slovenske države do njene manjšine na avstrijskem Koroškem, in poudarila, da je odnos Avstrije do njene manjšine na Južnem Tirolskem povsem drugačen. V povzetku svojega volilnega programa kot kandidatke za predsednico Narodnega sveta koroških Slovencev je pojasnila, da bi morala Slovenija do vprašanja položaja slovenske narodne skupnosti v Avstriji nastopati strateško, bolj državotvorno in dolgoročno naravnano, pri tem pa ne bi smelo biti ne pomembno ne opazno, ali je trenutna vlada leva ali desna.

Dr. Borut Sommereger je v svojem nastopu med drugim menil, da je bila nekdanja Jugoslavija do koroških Slovencev bolj „državniška“ in opozoril, da je avstrijska politika do slovenske narodne skupnosti, podobno kot italijanska, dolgoročna in ima jasne cilje.

Kritičen je bil tudi do organizacij slovenskih Korošcev, saj po njegovem mnenju prepogosto molčijo, ko bi morale povzdigniti svoj glas, kot je bilo to v primeru grožnje o zaprtju slovenskega študentskega doma in kulturnega centra Korotan na Dunaju, kar se kasneje sicer ni zgodilo.

Posnetek celotnih Razmislekov:
Oglejte si foto-galerijo.

ž